Brno před GP: Noční bouřka a policejní kontroly na každém rohu

Brno – Počet návštěvníků Velké ceny silničních motocyklů, kterou hostí brněnský Masarykův okruh, je zatím menší, než se očekávalo. Podle provozovatelů kempů v okolí automotodromu je na vině deštivé počasí a především silná bouřka, která v noci na dnešek zasáhla Brno. Ta také podmáčela louky v okolí okruhu, na nichž by měli návštěvníci parkovat. Hlavní parkovací plochou se tak nově stala tzv. stará dálnice, účastníky akce na ni směrují policisté.

U okruhu a v okolních kempech už nyní podle odhadů parkuje přes 5000 aut, autobusů a především motocyklů. Během víkendu by mělo dorazit na závody přes 200 000 diváků z celé Evropy. Jen v kempech nedaleko okruhu bylo v noci na dnešek ubytováno 5000 fanoušků motoristického sportu.

Řadu fanoušků, zejména těch z Rakouska, však podle policistů od příjezdu odradila právě noční bouřka. „Vlna se žene přes republiku od Rakouska, a motorkáři si tak příjezd asi rozmysleli a kouknou se na závod v televizi,“ řekl provozovatel kempu Josef Jelínek. Jeho kemp disponuje kapacitou pro 3000 návštěvníků, třetina míst je však volná. Jelínek dle svých slov spoléhal na sobotu a příjezd fanoušků na motorkách, místo 600 jako loni jich však letos přijelo jen okolo sta.

Doprava po Brně zatím nehlásí větší problémy. Řidiči ale musejí při průjezdu městem počítat se zdržením. Na všech výjezdech stojí policejní hlídky, které kontrolují alkohol i zavazadlové prostory. Jen do dnešního rána hlídky zjistily devět podnapilých řidičů. Nejopilejšího motoristu zastavili policisté v centru města. Nadýchal hrozivých 2,24 promile, řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Brněnská motocyklová velká cena je jedním z největších závodů svého druhu v Evropě a zároveň jednou z největších společenských akcí, která se v moravské metropoli koná. Pořádek na místě zajišťuje tisíc policistů a dvě stovky strážníků. Velká cena České republiky má dnes na programu kvalifikaci. Ta na Masarykově okruhu začne ve 13:00 jezdcům kubatury do 125 ccm, pak přijdou na řadu třídy MotoGP a Moto2.