Počasí zkomplikovalo organizaci Velké ceny, přesto bylo v noci v Brně rušno

Brno - Největší sportovní událost roku v republice - Velká cena silničních motocyklů v Brně pokračuje. Dnes kvalifikací a přípravou na zítřejší finále. Čáru přes rozpočet ale organizátorům a podnikatelům v okolí brněnského Automotodromu udělalo počasí. K Velké ceně ale neodmyslitelně patří i noční život v ulicích Brna. A letos byl extrémně pestrý.

Z Masarykova okruhu se stala nedobytná pevnost. Okolí je doslova v obležení hlídek pořadatelů, kteří usměrňují provoz. Speciálně pro tuto akci nasadil dnes dopravní podnik také třicet pět autobusů, které sváží fanoušky z Žebětína i z Mendlova náměstí. „Zítra počítáme, že vyjede šedesát autobusů, a když bude potřeba, tak máme ještě nějaké v záloze,“ řekl vedoucí dopravního odboru DPMB Jan Seitl.

Takřka tisíc policistů a dvě stě strážníků je ve střehu dnem i nocí. Kromě Automotodromu svítí reflexní vesty policistů po celém Brně. Především na výjezdech z města zastavují motorkáře a užitková vozidla. Kromě krádeží motorek se zaměřují na alkohol. „Nejvíce opilý řidič měl 2,25 promile,“ prozradil policejní mluvčí Pavel Šváb.

S komunikací s cizinci vypomáhají policistům i kolegové z Rakouska. „Němci a Rakušáci jsou za to rádi, že můžou mluvit německy. A pro nás je zase příjemná ta spolupráce s českými kolegy,“ vysvětlila důvody spolupráce rakouská policistka Nadja Hametner. „Já jsem tady už počtvrté,“ řekl překvapivě hezkou češtinou rakouský policista Stefan Niedermayr.

Přestože oficiálně začala Grand Prix včera, největší nápor čekali provozovatelé kempů dnes. Ten ale nepřišel. Na vině je podle nich noční bouřka, která přišla doslova jako blesk z čistého nebe. „Spoléhal jsem právě na sobotu, kdy většinou přijížděli na poslední chvíli fanoušci z Rakouska na motorkách. Loni jich tu bylo téměř šest set, letos kolem stovky,“ posteskl si provozovatel kempu Josef Jelínek. Kemp, který má kapacitu tři tisíce návštěvníků, je tak zaplněný pouze ze dvou třetin. „Na vině vidím to počasí. Včerejší bouřka, která se přihnala od Rakouska, asi většinu motorkářů odradila. Asi si to rozmysleli a kouknou se na Velkou cenu v televizi,“ řekl smutně Josef Jelínek.

Výhody silné noční bouřky – tedy méně fanoušků a s tím spojený větší klid v brněnských ulicích – si naopak od podnikatelů chválí policisté. „Byl o poznání větší klid včera večer i při tom dnešním najíždění,“ řekl šéf jihomoravské dopravní policie Petr Švejda. Přesto policii podmáčená půda udělala při organizaci parkování čáru přes rozpočet. „Plocha, kde v minulých letech parkovaly tisíce aut, je úplně nepoužitelná,“ řekl Pavel Šváb. „Museli jsme přejít na takzvanou mokrou variantu a přeorganizovat parkovací plochy, tedy tradiční plochy v blízkosti Automotodromu nahradit odlehlejšími a fanoušky přepravovat kyvadlovou dopravou,“ popsal Petr Švejda.

Podle odhadů organizátorů přišlo na kvalifikaci sedmdesát tisíc fanoušků. „Jsme spokojeni, i když vždycky by to mohlo být lepší. Zítra doufám, že na finále přijde aspoň sto tisíc lidí,“ prozradila svůj odhad i přání ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová.

Policie byla v noci na nohou

Zpátky za motorku si už nesedne fanoušek z Chorvatska, kterému policisté naměřili 0,33 promile alkoholu v krvi. „Měl jsem pivo. Jedno pivo při večeři,“ přiznal chorvatský fanoušek. „Je to už náš dvacátý případ, kdy řešíme řidiče pod vlivem. Obvykle se v podobných případech uloží sankce ve výši deset tisíc korun a zákaz řízení na území ČR,“ prozradil postup mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.

Jen o pár desítek metrů dál v brněnské ulici Hněvkovského - čerstvá nehoda. Naštěstí se obešla bez těžšího zranění. Další úlovek si policie připisuje v zápětí v brněnské městské části Bosonohy, když se podařilo zadržet plný kufr pašovaných cigaret. „Hlídka zastavovala v rámci běžných kontrol v souvislosti s Velkou cenou vozidlo, které ji ale následně začalo ujíždět. Hlídka ho pronásledovala až do místa, kde řidič zastavil a začal utíkat,“ popsal akci velitel zásahu Marian Karas. Teď se mužem z Ukrajiny navíc zabývá cizinecká policie. Cigarety si zase odvezli celníci.

A klid není ani v centru města. V jedné z brněnských restaurací na náměstí Svobody došlo k rozepři mezi číšníkem a hostem. Podle některých svědků byl ve hře i nůž. „Nejdřív mu tady dal dvě rány pěstí do hlavy a pak začal utíkat,“ popsal svědek události. „Ten číšník vytáhl na toho hosta nůž, ale spíš si myslím, že to vyprovokoval ten zákazník,“ doplňuje informace další svědkyně hádky. Celou záležitost teď prošetřují jak policisté, tak strážníci.

V sobotu přijelo do Brna podle odhadů sedmdesát tisíc fanoušků, na finále ale organizátoři počítají, že do města zavítá dohromady až sto tisíc milovníků motorek.

Okolí brněnského automotodromu patří fanouškům motorek
Zdroj: ČT Brno