Vyděrač hrozil otrávením dětských přesnídávek. Dostal 8,5 roku

Zlín - Krajský soud ve Zlíně poslal na osm a půl roku do vězení šestačtyřicetiletého Jiřího Adama, který vyhrožoval potravinářské firmě ze Slovácka otrávením jejích výrobků - konkrétně dětských přesnídávek. Vyděrač žádal po firmě 300 tisíc euro. Jeden z výrobků skutečně kontaminoval prášky na spaní a zaslal do firmy. Muž z Jihlavy se k jednání přiznal.

Obžalovaný muž zaslal do firmy Hamé několik výhrůžných e-mailů. Pod pohrůžkou otrávení dětských přesnídávek požadoval nejdříve 200 tisíc euro, poté svůj finanční požadavek ještě o 100 tisíc navýšil. Peníze chtěl převést na švýcarské konto.

To, že svou hrozbu myslí vážně, dokázal Adam zasláním „otrávené“ přesnídávky. Vyděrač do ní rozdrtil silné prášky na spaní a lahvičku podomácku uzavřel tak, aby vypadala jako z výroby. Psal, že kontaminované zboží může díky svým kontaktům nastražit do regálů v supermarketech.

Potravinářská firma se vydírat nenechala a o případu informovala policii. Příslušníci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu podezřelého muže zadrželi letos v únoru. U dnešního hlavního líčení se přiznal. „Hamé jsem si vybral, protože měli vysoký obrat, vysoký zisk. Dětskou výživu jsem si vybral, protože je to malé balení, dá se to snadno otevřít i zavřít. Na rozdíl od marmelády to matky dávají dětem sníst hned a celé,“ řekl obžalovaný.

Přímo do provozu se ale nikdy nedostal a skutečně naplnit své hrozby prý v úmyslu neměl. „Trestný čin jsem spáchal s tím úmyslem, abych získal peněžní prostředky na úhradu mých dluhů. Dostal jsem se do nich po krachu svého podnikání v důsledku ekonomické krize. Bylo to v zoufalé situaci, rozhodl jsem se riskovat,“ vysvětloval před soudem.