Do Brna přijeli zahrát flašinetáři z Francie

Brno- Jako na výletě ve Francii si dnes připadali lidé, kteří procházeli kolem Staré radnice. Linuly se odtamtud šansony doprovázené harmonikou či varhanami. Kdo se však šel podívat na nádvoří, zjistil, že tam nesedí ani harmonikář, ani varhaník, ale čtyři flašinetáři.

Dva manželské páry Cloude a Jannine Sobeau z Francie a Willy a Raymond Roaux ze Švýcarska přivezli Brňanům kousek atmosféry ze svých zemí v podobě šansonů, lidových i umělých písní od známých i neznámých interpretů (například Edith Piaf, Juliette Gréco, Serge Gainsbourg, Dalida). Jako doprovodný nástroj si s sebou vzali obyčejnou bedýnku s klikou, která ovšem vydá za celý orchestr – flašinet. Češi ho dnes znají spíše z pohádek a filmů pro pamětníky – někteří jej v Brně viděli dokonce poprvé v životě.

Flašinetáři jsou dnes totiž ohroženým druhem – v České republice se jejich počet pohybuje kolem dvacítky. V zahraničí, zejména ve Francii a Nizozemí, ale hráčů na kouzelnou bedýnku v poslední době opět přibývá. I díky tomu, že se tam objevují novodobí výrobci pásek s písničkami do flašinetů.

Flašinetáři Willy Roaux a Jannine Sobeau o hře na flašinet (zdroj: ČT24)

Oba manželské páry propadly hře na flašinet už před více než deseti lety. Tehdy si pořídily první přístroj. Od té doby nakupují nové a nové pásky s písničkami a zdokonalují se v točení klikou. Willy Roaux se časem naučil pásky vyrábět sám, dokonce objevil i melodie, které lze na flašinetu přehrávat odpředu i odzadu. Vytvořil i několik exemplářů, jejichž melodie se doplňují a přehrávají se na dvou flašinetech současně. Takovou hru je ale třeba pořádně natrénovat, aby oba dva hráči točili klikou ve stejném rytmu.

Vydáno pod