Holešov vystěhuje neplatiče na periferii

Holešov - Holešov vyhlásil nulovou toleranci neplatičům nájemného a problémovým obyvatelům kolonie na Školní ulici. Desítky lidí tak do konce září změní bydliště. Jejich novou adresou se stane jednoduché montované bydlení na periferii města. Radnici k tak razantnímu opatření dohnaly rostoucí dluhy, ty v současnosti dosahují 300 tisíc korun. Navíc by se město rádo zbavilo problémové lokality ve svém centru.

Už tento pátek začne ve Vizovicích na Zlínsku výroba jednoduchého kontejnerového bydlení. Bude obsahovat celkem 17 bytů o velikosti 2 + kk a 3+ kk . Na rozdíl od kdysi tolik diskutovaného podobného bydlení ve Vsetíně tady bude minimum společných prostorů, každý byt bude mít svou předzahrádku. Vedení holešovské radnice už odsouhlasilo u vizovického výrobce vybavení bytů.

Na rozdíl od Vsetína by se neměl opakovat problém s vlhkostí v interiérech. „My jsme navýšili tepelnou izolaci. V těchto bytech bude 120 + 30 cm polystyrenu, navíc bude zateplená podlaha. To by i s rezervou mělo zcela vyloučit zvýšenou vlhkost v bytech,“ uvedl při předvedení prototypu výrobní ředitel Koma Vizovice Luděk Ohnoutek. „Bude to k nerozeznání od běžné výstavby,“ konstatoval starosta Holešova Zdeněk Janalík (ODS). Do jisté míry má pravdu. Vizovická firma totiž podobným způsobem stavěla např. v Norsku podobné sociální byty, v Německu domovy pro seniory nebo v Jihlavě mateřskou školku.

Starosta Holešova Zdeněk Janalík o novém bydlení (zdroj: ČT24)

Aktuálně probíhá vyjednávání radnice s nájemníky kolonie o stěhování. Má to zásadní podmínku – musí uznat dluh na nájemném, podepsat splátkový kalendář a zavázat se k nezvyšování dluhu. „Splácení dluhu bude dlouhodobé, máme představu o částce 500 Kč za měsíc. K tomu se musí přičíst 1500 Kč za nový nájem, zálohy na energie už si bude každý stanovovat individuálně,“ poznamenal starosta Janalík.

Nové bydlení vyvolává protesty

Nabídka radnice ale mezi obyvateli kolonie žádné nadšení nevyvolala. Nelíbí se jim odlehlost lokality od města. Byty totiž budou postaveny na Bořenovské ulici nedaleko bývalé drůbežárny, prakticky na úplném konci města. „Tam není vůbec nic, je to zcela nevhodné bydlení pro mne, coby matku s dětmi. Tam to nebude nadstandard, to totiž nebude ani standard,“ neskrývala rozhořčení Zdeňka Daňková, jedna z obyvatelek kolonie. „Ti lidé tam budou mít stejné podmínky jako na Školní ulici. Všichni budou zase bydlet pohromadě, v jednom prostoru, navíc daleko od města," to už v květnu vyčetla vedení radnice Božena Kalinová z neziskové společnosti Argo Zlín.

Radnice ale oponuje, že o svém projektu přesvědčila i zmocněnce pro lidská práva při české vládě Michaela Kocába, který Holešov na začátku léta navštívil. „Ta nabídka je natolik dobrá, že pokud na ni někdo nepřistoupí, pak už se bude muset o své bydlení postarat sám bez asistence města," řekl starosta Holešova Zdeněk Janalík (ODS) .

Radnice nehodlá ze svého plánu slevit. Naplno probíhají zemní práce v budoucí lokalitě nového bydlení. Stěhování začne ve druhé polovině září, po jeho skončení bude holešovská kolonie zbourána.

Vydáno pod