Stavba sporného Bauhausu byla přerušena

Brno - Ze staveniště v Brně-Ivanovicích zmizely stavební stroje. Obvodní soud pro Prahu 4 totiž vydal předběžné opatření, podle kterého nesmí developer pokračovat ve stavbě hobbymarketu Bauhaus, dokud soudy neprověří vydané stavební povolení. Informaci jako první přinesl Brněnský deník Rovnost.

Soud vyhověl žádosti lidí z okolí stavby, kteří si s podporou ekologických sdružení stěžují na způsob, jakým Bauhaus získal stavební povolení. Nevydal je totiž stavební úřad, ale autorizovaný inspektor. A ten podle nich vůbec nevyslechl námitky sousedů vznikající stavby. „My děláme všechny právní kroky, které je potřeba udělat tak, abychom to nezákonné rozhodnutí autorizovaného inspektora zrušili,“ hlásal na konci května Jiří Koželouh z občanského sdružení Nesehnutí. „Celé je to nesmysl, autorizovaný inspektor zákon neporušil, všechny námitky v řízení vypořádal,“ kontruje zástupce developera Zdeněk Přichystal z Fuertes Development.

Vyjádření zástupce developera Zdeňka Přichystala (zdroj: ČT24)

Zatímco nespokojenci z Ivanovic slaví, developer už začíná počítat ztráty. Celá stavba vyjde na 300 milionů, každý den zpoždění znamená milion náhrad. „Proti předběžnému opatření jsme se odvolali, teď čekáme, jak dlouho bude soudům trvat, než rozhodnou,“ řekl Přichystal. „Budeme se ale taky bránit. Chceme podat trestní oznámení na všechny ty, kdo se snaží stavbu překazit.“

Pro stavbu Bauhausu v Ivanovicích to bylo už druhé předběžné opatření za toto léto. První vydal soud před měsícem, to přerušilo samotnou stavbu. Developer ale pokračoval v přípravě kanalizace a vodovodu, na které měl vydané jiné povolení.