Hrad Buchlov chátrá. Peníze na opravu ale chybí

Buchlov - Hradby Buchlova, jednoho z našich nejstarších hradů se dočkaly dlouho plánované opravy. Ta byla nevyhnutelná, z hradeb se totiž uvolňovaly kameny a ohrožovaly návštěvníky. Hradební zeď u vstupní brány proto až do zimy zakryje lešení.

„Pro návštěvníky je to samozřejmě věc nepříjemná, ale nevyhnutelná, protože riziko zranění tu bylo poměrně velké,“ uvedl Radim Vrla z Národního památkového ústavu a dodal, že oprava vyjde na téměř čtyři miliony korun.

Nejde ale zdaleka jen o hradby. Většina staveb uvnitř hradu je totiž v havarijním stavu: „Musí se dokončit kanalizace a revize elektřiny, která čítá na tři sta závad. Střechy jsou děravé a do hradu proto při každém větším dešti zatéká. Zrovna minulý týden nás překvapily silné přívalové deště a zaplavily nám hradní kapli. Vynesli jsme z ní desítky litrů vody,“ vypočítává největší problémy buchlovský kastelán Rostislav Jošek.

Kastelán Rostislav Jošek o problémech Buchlova (zdroj: ČT24)

Podle jeho předběžných výpočtů vyjde základní oprava hradu minimálně na sto milionů korun. Památkáři ale peníze nemají. Obávají se proto, že Buchlov bude chátrat dál a za dvacet, třicet let se největší dominanta slováckého regionu z bezpečnostních důvodů pro veřejnost nadobro uzavře.

Vydáno pod