Ve Zlínském kraji vzniklo loni nejvíc cyklostezek v celé republice

Zlín - Ve Zlínském kraji vzniklo v loňském roce 53 kilometrů nových cyklostezek, což je nejvíc v celé České republice. Zlínsko teď protíná téměř 170 kilometrů cest určených speciálně pro cyklisty. Jejich celkovou délkou se tak kraj zařadil na druhé místo těsně za Prahu: „Cyklostezky teď páteřně protínají celý kraj a de facto se dá dojet z Velkých Karlovic až do Hodonína,“ uvedla ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová.

Na síti cyklostezek v kraji se velkou měrou podílí stezka podél Baťova kanálu, která byla slavnostně zprovozněna letos v dubnu: „V tomto případě došlo k propojení projížďky na kolech s možností absolvovat část cesty i s kolem na lodi přímo po Baťově kanálu. Tato unikátní kombinace nám přináší další možnosti, jak turisty do našeho regionu nalákat,“ dodala Daňová.

Výstavba nových cyklostezek potěšila také restauratéry. Hospody v jejich těsné blízkosti jsou totiž plné turistů: „Na celkovém obratu se to určitě projevilo, přijíždí k nám daleko víc návštěvníku na ty kratší zastávky, občerstvit se. Rozšířili jsme proto počet zaměstnanců, aby se lidé nemuseli zdržovat ve frontách a mohli co nejdřív na kole vyrazit zase dál,“ řekl majitel hospody Stanislav Hampala.

Ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová o cyklostezkách ve Zlínském kraji (zdroj: ČT24)

Cyklostezky se ale naučili využívat také místní lidé při cestě do zaměstnání. Auta teď mnohdy nechávají doma a za prací vyjíždějí na kolech: „Je to určitě zdravější. Navíc ušetřím peníze i čas, protože na kole jsem v práci mnohem dřív,“ poznamenal Jindřich Mrlík, který pracuje v přístavišti ve Spytihněvi.

Výstavba cyklostezek přišla Zlínský kraj jen v loňském roce na více než tři sta milionů korun. Většinu peněz získal kraj z fondů Evropské unie.