V Kralicích probíhá výstava Česká Bible

Kralice nad Oslavou - Z italského Turína se vrátila výstava Česká Bible v průběhu staletí. A vrátila se právě včas a na správné místo. Kralice totiž slaví sedmisté výročí od založení. Největší oslavy budou zítra a připomenou si i to, že právě u nich Bible kralická začala vznikat. „Bible měla význam v každé době a dnes má stejný jako kdysi,“ říká kazatel Vlastimil Pospíšil. Představu, že Bible je jen nemoderní kniha, vyvrací hned několik multimediálních verzí. Pokud se Vám nechce číst, knihu si můžete třeba jen poslouchat.

„O Bible je zájem, přijeli návštěvníci z Brna či Prahy,“ říká Emil Dračka, starosta Kralic nad Oslavou. Jedním z nejzajímavějších exponátů je ručně přepisovaná Bible.

Mezinárodní projekt začal už v roce 2004. „Má připomenout, jak bylo obtížné psát Bibli v dobách, kdy se psávalo na pergamen,“ vysvětluje ředitelka projektu Alena M. Kubíčková. Výjimku mezi českými překlady Bible tvoří šestidílná Kralická bible přeložená z původních jazyků - Starý zákon z hebrejštiny a Nový zákon z řečtiny. Výstava v Kralicích potrvá do 29. srpna.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod