Stromolezci obsadili o víkendu park v Athroposu

Brno - V korunách stromů jako doma. V brněnském parku u muzea Anthropos o víkendu předváděli své umění i každodenní zaměstnání stromolezci. Své síly a obratnost změřili při desátém Mistrovství republiky.

Uvázat lano, odlepit paty od pevné půdy pod nohama a vzhůru do toho. Stačilo pár desítek vteřin a soutěžící zmizeli v korunách stromů. Disciplín bylo celkem pět - záchrana zraněného lezce, práce v koruně, instalace lana, rychlostní výstup po větvích a jištěný šplh.

Bylo poznat, že na stromech jsou soutěžící jako doma. Aby ne. Stromolezení pro ně není koníček, ale skutečná práce. Místo do kanceláří denně míří do korun stromů.

V Brně soutěžili \"stromolezci\" (zdroj: ČT24)

Prototyp ideálního stromolezce není žádný hromotluk-svalovec. Důležitá je mrštnost a ohebnost. Lano, karabina, sedák, odvaha a obratnost ale podle profesionálních stromolezců rozhodně nestačí. Kdo se v korunách stromů pohybuje, musí také nutně stromy znát.

Arboristé stromolezci ošetřují stromy ve městech a parcích, ořezávají větve po vichřicích a bouřkách, můžou zasahovat při záchranných akcích a kácí nebezpečné stromy.