Zastavená silnice I/49 u Zlína možná dostane druhou šanci

Zlín - Dvanáctimístný seznam zastavených silničních staveb může brzy doznat změn. Ministerstvo dopravy hledá peníze na dostavbu silnice mezi Zlínem a Otrokovicemi a mostu u Bohumína. Primátorka Zlína Irena Ondrová (ODS) dnes oznámila vyškrtnutí zlínské silnice ze seznamu. Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka to ale nepotvrdil.

O první trhlině v seznamu ministra dopravy Víta Bárty dnes Ondrová informovala novináře s odvoláním na dnešní jednání premiéra Petra Nečase s  Bártou. Zlínsko je Nečasův volební obvod.

„V letošním roce se proinvestuje 100 milionů korun. Zároveň, protože jsem netušila, že toto přijde tak rychle, jsem objednaná zítra (v úterý) k ministrovi dopravy,“ uvedla Ondrová.

Vyjádření zlínské primátorky Ireny Ondrové (ODS) (zdroj: ČT24)

S ministrem chce mimo jiné jednat i o zajištění peněz na příští rok. „Hledáme finanční prostředky, ale potvrdit to nemohu. Prioritou číslo jedna je most u Bohumína a prioritou číslo dvě je Zlín,“ řekl Hanzelka.

Poslední etapa rozšíření jedné z nejzatíženějších komunikací ve Zlínském kraji I/49 si vyžádá téměř 585 milionů korun bez DPH. Rozšíření úseku dlouhého asi 2,2 kilometru mezi částí Zlína Malenovice a Otrokovicemi mělo být podle původních plánů kompletně dokončeno v květnu roku 2012.

Stavba se připravuje už od roku 1995. Dlouho se však nedařilo vykoupit nezbytné pozemky, záměr narážel i na odpor některých obyvatel. Práce na ní stavbaři zahájili letos v červenci, nyní figuruje na seznamu zastavených staveb ministra Bárty.

Dostavbu silnice podpoří petice občanů

Lidé ve Zlíně a okolí mají od soboty možnost podepsat petiční archy. Jsou dostupné  na veřejných místech ve zlínské části Malenovice, a to v obchodech, trafikách, restauracích. Ještě v tomto týdnu organizátoři chtějí sbírat podpisy na zastávkách MHD a v kolonách stojících aut. Kromě podpisu na petici máme i speciální boxy pro osobní vzkazy občanů ministrovi Bártovi, odůvodňující nutnost dostavby tohoto krátkého úseku silnice.