Potravinářská inspekce odhalila rozsáhlé podvody s vínem

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila při kontrole dokladů ve dvou společnostech nesrovnalosti v původu hroznů. České vinařské závody a společnost Vinium vykoupily hrozny neznámého původu od tří různých společností, které hrozny nakupovaly od jiných překupníků.

Společnosti si podle SZPI neověřovaly, zda dodávané hrozny pocházejí od pěstitele deklarovaného na obchodních dokladech nebo výkupních lístcích, ani zda je možné, aby mohly být hrozny od pěstitele vzhledem k rozloze jeho vinice v daném objemu dodány. Kontrolou u vinařů, kteří byli na fakturách uvedeni jako pěstitelé hroznů, inspektoři zjistili, že své hrozny použili pro vlastní potřebu nebo je prodali zcela jiným společnostem. O skutečném původu vykoupených hroznů lze tedy jen spekulovat, inspekce nevylučuje, že pocházejí ze zahraničí.

Stanovisko společnosti Vinium

Nejsme viníci, nýbrž oběti podvodu. Hrozny jsme kupovali prostřednictvím velkoobchodníka na základě kupních smluv s deklarovaným původem a ověřovali registraci uvedených vinic na státem zřízeném portálu. Způsob prověřování byl během kampaně 2009 několikrát kontrolován pracovníky Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, kontroly vždy proběhly bez závad.

Vyjádření Petry Hoferkové z oddělení komunikace SZPI a tajemníka Svazu vinařů Martina Půčka (zdroj: ČT24)

Inspektoři při kontrole odhalili celkem 1 070 480 kilogramů hroznů neznámého původu. Jednalo se o odrůdy Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Müller Thurgau, Tramín červený, Muškát Moravský a Modrý Portugal.

Inspekce oběma společnostem přikázala doložit, jaké šarže vín z uvedených hroznů neznámého původu vyrobily. Prodej všech těchto vín bude následně zakázán a výrobci je budou muset stáhnout z trhu. Prozatím inspekce zakázala prodej 145 000 litrů vína, toto číslo ale není konečné. Z milionu kilogramů hroznů lze totiž vyrobit 700 až 750 tisíc litrů vína.