Pavouk vystrašil obyvatele domku ve Šlapanicích

Šlapanice (Brněnsko) - Exoticky zbarvený pavouk vystrašil paní Janu Halamovou na zahradě ve Šlapanicích u Brna. Společně s manželem nejdřív  pavouka jen sledovali, po dvou dnech však paní Halamovou ovládla zvědavost a zvláštního pavouka odnesla k arachnologovi.

„Manžel řekl, že hodně barevní pavouci bývají jedovatí, proto jsem byla zvědavá, co je to za druh,“ říká paní Halamová. Pavouka chytala pro jistotu v rukavicích tak, aby ji nekousnul, a zavřela ho do sklenice i s jeho čerstvou kořistí – mouchou zachycenou ve vláknech pavučiny. Podle arachnologa Vladimíra Huly z Mendlovy Univerzity se však jedná o naprosto neškodného křižáka pruhovaného a na rukavice nebyl důvod: „Všichni pavouci jsou jedovatí, ale v České republice  neexistuje pavouk, který dokáže prohryznout lidskou kůži.“

Strach z pavouků, hadů nebo štírů je podle Huly přirozenou součástí lidské povahy. „Vychází z historického vývoje vztahů mezi organismy a říká se mu atavizmus“, vysvětluje arachnolog. Tento strach se dá překonat, ale většina lidí ho má v sobě silně zakódovaný.

Paní Halamová s pavoukem u arachnologa Huly (zdroj: ČT24)

Křižák pravděpodobně pochází z Ukrajiny, odkud se rozšířil. Podle některých dohadů se do Evropy dostal při vojenských manévrech na sovětské vojenské technice. Pavouk, kterého paní Hamanová donesla na univerzitu, je samička, má asi dva centimetry a žluto-černé pruhy po celém těle.  „To zabarvení je obranný mechanizmus tohoto křižáka, kterým se snaží napodobit osu a navodit dojem, že je nebezpečný,“ vysvětluje arachnolog Hula.