Anestezioložka dostala za smrt dítěte podmínku

Brno - Brněnský krajský soud dnes potrestal Helenu Hudcovou za její lékařské pochybení čtyřletou podmínkou a zákazem výkonu činnosti anesteziologa na stejně dlouhou dobu. V říjnu 2008 totiž při obřízce tříletého chlapce na chirurgickém sále řádně coby anestezioložka nesledovala jeho zdravotní stav. V důsledku toho dítě, u něhož nastaly komplikace, zemřelo.

Krajský soud se dnes kauzou zabýval v odvolacím řízení a původní verdikt podstatně zmírnil. Blanenský okresní soud totiž Hudcovou před časem poslal na dva roky do vězení a zakázal ji činnost lékaře. Dnešního líčení se anestezioložka neúčastnila, proto se k rozhodnutí ani celé kauze nevyjádřila.

Obřízka se konala na sále za celkové anestezie. Při nenáročném zákroku ale nastala u chlapce alergická reakce na podaný uklidňující prostředek. Hudcová měla sledovat zdravotní stav dítěte, ale nevšimla si, že se chlapec dusí. Zasáhla pozdě - ve chvíli, kdy vzniklo nevratné poškození mozku. Chlapec zemřel.

Blanenský soud nejprve lékařku potrestal trestním příkazem. Dostala dvouměsíční podmínku. Proti tomu se ale odvolala. Proto se konal proces. Při něm již padl přísnější verdikt - dva roky vězení a zákaz činnosti lékaře. Hudcová ale podala odvolání. Kauzu proto dostal na stůl Krajský soud Brno. Ten blanenský verdikt za nedbalostní ublížení na zdraví s následkem smrti zmírnil na podmínku a dočasný zákaz činnosti anesteziologa.

Soudce Jiří Šoukal dnes při zdůvodňování zmírnění trestu uvedl, že je otázkou, jaký je vlastně v tomto případě přiměřený trest. Vysvětlil, že každý trest je sice formou jisté odplaty, ta ale musí být vždy přiměřená, což by podle odvolacího soudu pobyt Hudcové za mřížemi správné nebylo.