K návštěvě mikve zbývá zájemcům poslední týden

Mikulov - Milovníci historie mají do konce srpna poslední příležitost navštívit židovskou mikve v Mikulově. Kořeny místních rituálních lázní sahají až do 17. století. Spolu s lázněmi v Boskovicích a Poličce jsou jedinými památkami svého druhu v České republice.

Zděná nádrž naplněná přírodní vodou s pěti až sedmi schůdky představuje už od biblických dob rituální koupel pro Židy po celém světě. V mikulovské mikve už sice Židé nevykonávají rituální očistu, lidé se ale mohou přijet podívat, jak taková lázeň vypadá a dovědět se k čemu slouží. Jedinečnou příležitost k tomu mají do konce srpna.

„Mikve sloužila věřícím Židům k rituální symbolické očistě, muži ji využívali před různými svátky a v počátku šabatu, ženy před svatbou a po porodu,“ přiblížila členka Spolku přátel židovské kultury Marie Leskovjanová. Očistit se přitom může v mikve každý. „Lidé často říkají, že by do mikve jít nemohli, protože by ji znesvětili. To ale není možné. I člověk jiného vyznání vyjde z lázně očištěný,“ dodala Leskovjanová.

Členka Spolku přátel židovské kultury Marie Leskovjanová o mikve (zdroj: ČT24)

Mikve patří v Mikulově spolu s místní synagogou a hřbitovem k nejvýznamnějším památkám židovské kultury. Přestože rituální lázně v Mikulově existují už čtyři sta let, Mikulovští o nich neměli dlouho ponětí. Před šesti lety ji objevili archeologové, když dělali průzkum na místě bývalého ghetta, kde se měl začít stavět činžovní dům.

Židovský spolek chtěl lázně opět zprovoznit, neměl na ně ale peníze. Oprav se proto ujalo město a za šest set tisíc mikve zpřístupnili alespoň turistům. „Přestože se ta oprava dala udělat daleko nákladněji, nakonec jsem s výsledkem spokojená. Myslím, že mikve přiláká nové návštěvníky nejenom z Česka, ale i z jiných koutů světa, aby se podívali, jak žili jejich předkové,“ uvedla místostarosta Mikulova Ilona Žišková Vágnerová (nez.).

Židovské tradice budí zájem už teď - za první sezónu očistná mikve přilákala téměř tisíc návštěvníků. Na zimu se ale musí uzavřít, aby ji neponičil mráz. Opět se otevře příští rok v dubnu.

Stavba mikve
Zdroj: ČT24
Vydáno pod