Vakcíny proti „prasečí chřipce“ skončí v centrálním skladu

Brno – Nejdříve na vakcíny proti viru H1N1 – takzvané prasečí chřipce všichni dlouho čekali, teď už je ale jasné, že zásoby tisíců dávek ve skladech zůstanou nevyužity. Brzy by se měl vyprázdnit i sklad v Brně Medlánkách, zbývající očkovací látku nechá ministerstvo centrálně uskladnit.

Na jižní Moravu dorazila očkovací látka koncem listopadu, pečlivě vybírané seznamy vyvolených pacientů, které mají podle pojišťoven na vakcinaci nárok, ale nakonec příliš potřebné nebyly. Vakcínu odmítali pacienti a masově dokonce i zdravotníci, kterých se očkování také mělo týkat. Krabice s vakcínami tak zůstaly ve skladech. „Ke konci dubna letošního roku jsme na jižní Moravě evidovali 2450 očkovaných jedinců, poté mohli ještě další přibýt, ale to číslo už bude zanedbatelné,“ řekl ředitel Krajské hygienické stanice Brno Jan Mareček.

Většinu nevypotřebovaných vakcín teď ministerstvo převeze do centrálního skladu, očkovací látka má trvanlivost dva roky, a proto by teoreticky mohla být ještě upotřebena. Kde centrální sklad bude, zůstává tajemstvím. „Česká republika má zásoby celkem 486 tisíc vakcín. Budou uskladněny na jednom místě, z bezpečnostních důvodů, ale nebudeme o jakýchkoliv aktivitách vztahujících se k převozu či definitivnímu uskladnění informovat,“ uvedl ředitel odboru komunikace Ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Možnost nechat se proti „prasečí chřipce“ naočkovat budou mít ještě například turisté chystající se odcestovat do rizikových zemí s nebezpečím nákazy viru H1N1. Ministerstvo část vakcinační látky ponechá v očkovacích centrech. Pro lidi z jižní Moravy je takovým centrem Fakultní nemocnice v Brně Bohunicích.

Krajští hygienici na jihu Moravy zaregistrovali celkem přibližně sto potvrzených případů „prasečí chřipky“. Skutečné číslo může být větší, protože pacienti s lehčím průběhem nemoci se nemuseli nechat vyšetřit lékařem. Obávaná pandemie se České republice vyhnula, v celé zemi přesto na onemocnění spojené s virem H1N1 zemřelo více než sto lidí.