Lidé v Olešnici na Blanensku odklízejí následky tornáda

Olešnice - Lidé v Olešnici na Blanensku se dnes ráno pustili do úklidu po tornádu, které obec zasáhlo včera večer. Poškodilo střechy bezmála 20 objektů, z toho čtyři těžce. Nikdo naštěstí nebyl zraněn. Ztráty se nyní vyčíslují, řekl olešnický starosta Zdeněk Peša. Podle Milana Šálka z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně byl vír, který se přehnal Olešnicí, letošním největším tornádem na Moravě.

Větrné smrště zasáhly letos jižní Moravu opakovaně. V červnu zasáhlo podle svědků tornádo zámecký park ve Višňové na Znojemsku a pokácelo tam kolem stovky stromů. Silný vítr také zasáhl severní okolí Brna, kde napáchal velké škody v Masarykově lese.

Tornádo

Tornádo je ve střední Evropě poměrně vzácným úkazem. Pokud je vzdušný vír pozorován na polích a nepůsobí ztráty, nejde o tornádo. Tím se stává až v okamžiku, kdy začne ničit a je dostatečný počet svědků, kteří jeho řádění potvrdí.

„V případě Olešnice jde nepochybně o tornádo,“ uvedl Šálek, jenž se jejich výzkumu věnuje dlouhodobě. V roce 2001 jich bylo na Moravě zaznamenáno překvapivě 15. Od té doby ustaly. Ničivý vzdušný vír se nyní objevuje přibližně jednou za rok.

Vzdušné víry vznikají při bouřkách, které vytvářejí rotační pohyby v atmosféře. Pokud se spojí s větry v okolí, vzniká pak známý vzdušný trychtýř. Ten se často záhy rozplyne.

Vydáno pod