Ubodání ve Střelicích prý byla obrana. Důchodce se odvolal proti osmiletému trestu

Brno, Střelice – Ani červencový rozsudek definitivně neuzavřel „střelickou tragédii“. Jiří Miškech, který měl loni v říjnu na autobusové zastávce v šarvátce ubodat jednoho z chatařů, se totiž proti rozhodnutí Krajského soudu v Brně odvolal. Ten mu vyměřil osmiletý trest vězení a téměř miliónovou náhradu škody pozůstalým a poškozeným.

Nešťastný příběh se záhadným průběhem a tragickým koncem se odehrál loni v říjnu na autobusové zastávce ve Střelicích. Důchodce Jiří Miškech, který šel doprovodit svoji švagrovou, se kvůli malichernému sporu dostal do konfliktu se skupinou chatařů. Ti byli zřejmě posíleni alkoholem a hádka přerostla ve rvačku, na jejímž konci zůstal na zemi ležet ubodaný muž.

Vražednou zbraň držel v ruce právě Jiří Miškech, jenže zatímco podle příbuzných zabitého muže kolem sebe bodal jako smyslů zbavený, on sám tvrdí, že nožem se začal bránit, až když ho jeden z útočníků škrtil tak, že nemohl dýchat. „Snažil jsem se vyprostit, nemohl jsem popadnout dech, snažil jsem si sáhnout do kapsy, kde mám klíče, místo nich jsem ale nahmatal pouze nůž, a tak jsem se bránil jím,“ řekl v květnu u soudu Miškech.

Krajský soud v červenci sice uznal, že důchodce jednal ve strachu a ohrožení, současně si ale prý musel být vědom možných následků. Předsedkyně senátu Hana Zoubková proto bývalému vojákovi vyměřila osmiletý trest za ublížení na zdraví.

I to se ale obhajobě zdá příliš a Miškechův advokát Milan Staněk se proto za svého klienta odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci. „V odvolání se budu snažit doložit, že se jednalo o nutnou obranu. Také výše trestu mi připadá nepřiměřená,“ uvedl obhájce.

Advokát předpokládá, že Vrchní soud by případ mohl projednávat v říjnu, nebo v listopadu. Výsledek může být trojí. Vrchní soud může původní rozsudek potvrdit, nařídit doplnění důkazů a nové projednání nebo o novém verdiktu přímo rozhodnout.

Vydáno pod