Nelegální odpad putuje ze Znojemska zpátky do Rakouska

Znojemsko - Nelegální skládka, která byla začátkem srpna odhalena v areálu bývalých kasáren pohraniční stráže v Hraběticích na Znojemsku. Policie doprovodila na hranice dva plně naložené nákladní vozy, které tam při dovozu odpadů před třemi týdny zadržela. Následovat by měl odvoz odpadů vyklopených na zem

Skládku odhalila policie 2. srpna poté, co je na podezřelý pohyb v areálu bývalé roty upozornili občané Hrabětic. Na místo kromě policie dorazila také Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Během obhlídky inspektorů do areálu přijely další dva kamiony naložené pneumatikami a plasty. Při jejich kontrole zjistili, že řidiči nemají k převozu odpadu platné povolení příslušného úřadu. Ministerstvo životního prostředí ihned rozběhlo vyjednávání o odvozu skládky zpět do Rakouska.

Bývalé objekty a pozemky pohraniční stráže mezi obcemi Hrušovany nad Jevišovkou a Hrabětice pronajímá česká firma muži z Rakouska. Protože k nakládání s odpady v Česku nemá souhlas, jde podle ČIŽP o nepovolenou  přepravu odpadů. Odhalení tohoto případu je za čtyři roky prvním, při kterém se podařilo odhalit nelegální dovoz značného množství odpadků přímo při pokusu o něj.

Reportáž Lukáše Pfausera (zdroj: ČT24)

Česká republika měla v minulosti značné potíže s odpadem, který byl načerno ve velkém přivážen z Německa. Odpad tehdy mířil zejména do severních Čech.