VUT chce na své obory přilákat více dívek

Brno – Problém s malým množstvím dívek musí řešit asi každá fakulta s technickým zaměřením. Výjimkou není ani Fakulta informačních technologií Vysokého učení technického v Brně, kde studuje jen jedno procento děvčat. Nalákat je se fakulta rozhodla projektem letní dívčí univerzity, kde se jim pokouší předvést tajemství a krásy techniky.

„Myslíme si, že by ženy měly mít větší podíl na tom, jak by počítač měl vypadat a jak bude vypadat,“ myslí si autor projektu profesor Maxmilián Hozník. Proto se VUT snaží oslovit dívky v co nejnižším věku, aby si k technice vytvořily vztah a zbouraly tak předsudky, že technika patří do rukou jen mužům.

Dívky se  přes týden učily základy programování, vytváření webových stránek, ale i práci s hardwarem. Z několika zúčastněných mladých dam se chce IT pracovnicí stát jenom Kristýna: „Moc mě tenhle obor zajímá a v budoucnu bych se mu chtěla věnovat,“ říká. Jestli se fakultě podaří nalákat více mladých slečen, se uvidí příští týden, kdy se dívčí univerzita otevírá pro starší žákyně a studentky středních škol.

VUT pro dívky uspořádalo letní univerzitu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod