Barumka začíná. Centrum Zlína je naruby

Zlín - Dnešní noc ve Zlíně rozhodně nebude klidná. Do ulic totiž po deváté hodině večerní vyrazí na sto dvacet rychlých aut. Začíná třídenní závod Barum Rallye, který otevře populární noční rychlostní zkouška.

Život v krajském městě se proto během dnešního dne obrátil naruby. Okolo cest vyrostly na dva kilometry dlouhé kovové ploty a bezpečnostní plastová svodidla. Silnice jsou na některých místech zúženy a doprava houstne.

„Přes některá omezení se zatím po městě jezdí bez větších problémů, po sedmé hodině ale úseky, kterými závod povede, uzavřeme a lidé se tam auty už nedostanou,“ upozorňuje šéf městské rychlostní zkoušky Petr Juřík. Smůlu budou mít také řidiči, kteří v těchto místech zaparkují a nestihnou do sedmi hodin odjet: „V takových případech je k jejich autům už nepustíme,“ dodává Juřík.

Pořadatelé očekávají, že městskou „erzetu“ bude sledovat okolo dvaceti tisíc lidí. Že barumka táhne, potvrzují samotní fandové motosportu, kteří nejlepší místa obsadili už od rána: „Vyrazili jsme brzo, abychom večer dobře viděli,“ těší se Ladislav Januš. To, že si na noční zkoušku počká u frekventované silnice půl dne, mu nevadí: “Času rozhodně nelituju, dělám to takto už třetí rok a vždycky mám potom na co vzpomínat. Je to událost roku," dodává. Ladislav drží místa i pro své kamarády, kteří dorazí později s jídlem a pitím.

Pro celý Zlínský kraj je „barumka“ nejen sportovní, ale také společenskou událostí. V okruhu pětadvaceti kilometrů od krajského města není jediné volné hotelové lůžko: „Přestože jsme luxusní a tudíž poměrně drahý hotel, máme ve dnech konání závodu už rok dopředu vyprodáno,“ mne si ruce hoteliér Lukáš Žaludek. Většinu hostů tvoří zahraniční klientela. Také provozovatelé restaurací se proto těší na zvýšené tržby.

V pohotovosti jsou i policisté. Na bezpečnost jich budou dohlížet téměř dvě stovky: „V těchto dnech jsme zpřísnili dopravní kontroly. Někteří řidiči totiž jezdí, jako by také závodili,“ uvádí mluvčí policie Zlínského kraje Jana Bartíková.

Zákon ale nepřekračují jen běžní řidiči, ale také samotní závodníci. I pro ně totiž při průjezdu městem platí padesátka: „Den před závodem jsme pro překročení rychlosti pokutovali dva závodníky, italský řidič jel v obci rychlostí osmdesát kilometrů v hodině,“ dodává Bartíková. V tomto směru ale policisté hlásí posun k lepšímu. Vloni totiž ještě před samotným závodem pokutovali hned čtrnáct posádek.