Na Vinohradech má vyrůst velký rekreační areál

Brno – Nevyužité pozemky pod lomem Hády v katastru brněnské městské části Vinohrady najdou uplatnění. Konečně se podařilo sehnat investora, který by tu vystavěl rekreační areál i s aquaparkem a sjezdovkou. Pozemky bývalého odkaliště ale spravují Teplárny Brno, které je mohou nabídnout pouze k dlouhodobému pronájmu.

„Stálo nás to mnohaleté úsilí, než jsme získali zájemce o výstavbu sportovně rekreačního areálu,“ řekl starosta MČ Vinohrady Jiří Čejka (ČSSD). Areál by měl sloužit celému Brnu. Jedná se totiž o skutečně megalomanský projekt rekreačního komplexu s bazény, kurty, oválem pro in-line bruslení, hotelem, sjezdovkou a dalšími sportovišti. Celý komplex by měl stát více než miliardu korun.

„Naše priority jsou v podstatě dvě, číslo jedna jsou plavecký bazén krytý a venkovní. Prioritou číslo dvě je sjezdovka, o kterou se snažíme už delší dobu,“ upřesnil starosta Čejka. Aquapark by měl na místě bývalého odkaliště vyrůst už v roce 2013, další stavby mají následovat.

Starosta MČ Vinohrady Jiří Čejka (ČSSD) o výstavbě sportovně rekreačního areálu (zdroj: ČT24)

Pozemky pod lomem Hády dlouhou dobu sloužily jako odkaliště brněnských tepláren. Vztahuje se na ně ale restituce, proto je nemohou teplárny investorovi prodat. „Představenstvo společnosti rozhodlo nabídnout pozemky za účelem jejich využití k aktivitám ve veřejném zájmu formou dlouhodobého pronájmu,“ komentovala věc tisková mluvčí Tepláren Brno, Liliana Geisselreiterová. Investor by tedy mohl pronajmuté pozemky minimálně dvacet let využívat.

Miroslav Večeřa, místopředseda představenstva investiční společnosti k celé věci dodává: „V této části Brna něco takového rozhodně chybí. Kamenem úrazu jsou právě zmíněné pozemky.“ Pokud se podaří vyjednat pronájem pozemků, první návštěvníci by mohli začít sportovat za tři roky.