Občané demonostrovali proti stavbě bytového komplexu Erasmus

Brno - Od rána dnes demonstrovali obyvatelé Klatovské ulice v Brně proti pokračování výstavby bytového komplexu Erasmus. Úředníci brněnského magistrátu sice před dvěma týdny stavbě zrušili vydané stavební povolení, dělníci ale pokračují v už zahájených pracích. Investor se totiž odvolal, rozhodnutí nenabylo právní moci a developer tak využil této skuliny a snaží se stavbu posunout dál.

Právě proto se asi stovka nespokojených obyvatel s transparenty sešla krátce po sedmé hodině ráno přímo u staveniště. Převážně to byli lidé z bytovek stojících přímo naproti plánované výstavbě. „Sešli jsme se, protože nesouhlasíme se stavbou a navzdory tomu, že bylo zrušeno stavební povolení a investor deklaroval, že nic nepodnikne, dokud veškeré přezkumné řízení neskončí, tak stavbu zahájil. Tímto postupuje částečně proti zákonům a částečně proti dobrým mravům,“ myslí si organizátorka protestní akce Hana Ptáčková.

„Nám tady před naším sedmipatrovým domem bude stát jedenáctipatrový dům, bude nám stínit, sníží se nám kvalita bydlení, s tím nemůžeme souhlasit,“ doplňuje ji Miroslav Bochníček.

Miroslav Bochníček, organizátor protestu proti výstavbě Erasmu (zdroj: ČT24)

Protestující postáli asi půl hodiny s transparenty před staveništěm a probrali současnou situaci a kroky, které chtějí podniknout. Kvůli špatnému počasí se ale po chvíli zase rozešli. Podle jedné z organizátorek je proti stavbě bytového komplexu asi tisícovka lidí. Protestují proti projektu bytového komplexu Erasmus, za kterým stojí brněnské Vysoké učení technické a developerská firma AIKONA.

Brněnské VUT si na školním pozemku naplánovalo postavit projekt luxusní ubytovny pro zahraniční profesory a studenty a s tímto ho nechalo schválit jak místními politiky, tak úředníky na stavebních odborech. Jakmile ale ubytovna získala stavební povolení, tak místní zjistili, že na stránkách realitních společností se stejný projekt nabízí jako nadstandardní byty k prodeji pro širokou veřejnost.

S jedenáctipodlažním domem místo parku i se stovkami nových obyvatel se nechtějí smířit a začali na úřadech proti vydanému povolení protestovat. Úředníci skutečně potvrdili, že v projektu jsou nedostaky a v rámci přezkoumávacího řízení zrušili asi před čtrnácti dny už vydané stavební povolení. Investor se ale odvolal a v této vzniklé mezifázi pokračuje ve stavbě. Místní kritizují také Vysoké učení technické, které nijak nezasáhlo, přestože se staví na jeho pozemcích.