ČSSD a KDU-ČSL představily novou krajskou koalici

Brno - V čele Jihomoravského kraje budou stát spolu se sociálními demokraty lidovci – zástupci obou stran to dnes oficiálně stvrdili svými podpisy pod koaliční smlouvu. Hejtmanem kraje zůstává Michal Hašek, jeho prvním náměstkem se stal krajský předseda lidovců Stanislav Juránek. Počet náměstků se zdvojnásobí - zatímco v bývalé koalici byli celkem dva, nyní budou mít po dvou náměstcích obě strany.

Za sociální demokraty jsou to Václav Božek a Ivo Polák, za lidovce pak kromě Stanislava Juránka ještě Václav Horák. Juránek dostal na starost školství, doprava a energetika připadly Horákovi, regionální rozvoj, cestovní ruch a věda budou v Božkově kompetenci a o oblast životního prostředí, zemědělství a venkova se bude starat Polák. Na pátečním zasedání zastupitelstva se pak zvolí nová krajská rada – 6 radních za ČSSD a 5 za KDU-ČSL.
„Nová koalice bude koalicí rozpočtové střízlivosti – bude se řídit heslem „Chytrá řešení, nikoli hloupé škrty“,“ prohlásil po podpisu smlouvy hejtman Hašek. Prioritou bude podle něj čerpání peněz z evropských fondů.

Michal Hašek (ČSSD), jihomoravský hejtman o nové krajské koalici (zdroj: ČT24)
Vydáno pod