Brno se chystalo na rizikový fotbalový zápas. Hostem Zbrojovky je Sparta

Brno – Přísná bezpečnostní opatření, pohotovost státní policie i městských strážníků, tak dnes vypadala místa, kde hrozil střet fotbalových fanoušků. Zápas mezi brněnskou Zbrojovkou a pražskou Spartou totiž patří totiž mezi nejrizikovější utkání fotbalové sezóny. Oba tábory fanoušků mají své radikální jádro, které se více než ve fandění svému týmu vyžívá v šarvátkách se svými chuligánskými rivaly. Obavy se ale ukázaly jako liché. Na staduion dorazila asi jen stovka fanoušků Sparty.

Znepřátelené fanoušky od sebe chtějí oddělit od začátku do konce. Na sparťanské fanoušky policisté čekali už u vlaku a doprovodí je až přímo na stadion. „Zatím zjišťujeme, kdy přesně by měli  fanoušci přijet a kolik jich bude. Důležité budou informace, které nám poskytnou pražští kolegové při odjezdu vlaku z hlavního města,“ vysvětlil před zápasem policejní mluvčí Pavel Šváb.

Zatímco Policie ČR bude mít na starosti zejména bezpečnost kolem stadionu, přímo v ochozech budou společně s pořadateli na pořádek dohlížet městští strážníci. „Stadion je v majetku města a je proto naším úkolem dohlížet na to, aby nedocházelo k ničení mobiliáře,“ uvedla mluvčí strážníků Denisa Kapitančiková.

I do ochozů budou tábory fanoušků vcházet odděleně, mají totiž napevno určené vchody, kterými se mohou dostat na stadion. Fanoušci brněnské Zbrojovky se proto na něj dostanou vchody z ulice Srbská a pro Sparťany jsou připraveny vchody přístupné z ulice Červinkova a Vodova. Fanoušci by měli na zápas vyrazit včas, protože u vchodu budou probíhat osobní prohlídky. Organizátoři chtějí předejít vnášení nebezpečných předmětů, jakými mohou být například zbraně nebo pyrotechnika.

Naposledy provázely výtržnosti fotbalové utkání v Brně loni na jaře. Na stadion v Srbské ulici přijel ostravský Baník. Jeho příznivci ještě před úvodním hvizdem překonaly zábrany a vtrhli na hřiště. Výsledkem potyčky s pořadateli a policisty bylo deset zraněných. Pět výtržníků soud potrestal, jeden z nich musel dokonce do vězení.