Po čtyřiceti letech se znovu opraví hrad Cornštejn na Znojemsku

Znojemsko - Zřícenina hradu Cornštein se po letech dočká opravy. O víkendu hrad ze 14. století mohli přijít navštívit poslední návštěvníci. Teď už je zavřený a ve středu začne jeho rekonstrukce. Ve 14. století ho nechal postavit Jan Lucemburský na ochranu tehdejší významné stezky směrem od Vranova. V 15. století hrad dokonce pomohl cornštejnským pánům zvítězit nad římskoněmeckým králem Fridrichem Třetím. S postupem času ale hrad začal chátrat, až se dostal do dezolátního stavu. Poslední rozsáhlejší rekonstrukcí Cornštejn prošel v 70. letech. A ani ta nebyla kvůli nedostatku peněz dokončená.

Současné úpravy zříceniny se plánovaly dva roky. „To jsme si vytipovali, co všechno bychom chtěli opravit. Samozřejmě jsme celou rekonstrukci museli projednat ještě s památkáři, protože na hradě se nedá dostavovat,“ vysvětlila ředitelka Jihomoravského muzea ve Znojmě Vladimíra Durajková.

Rekonstrukce by měla přispět k většímu komfortu návštěvníků a zatraktivnění zříceniny, která stojí nedalo známějšího hradu Bítov. Z nádvoří proto zmizí dosavadní bouda, která sloužila jako pokladna a nahradí ji zastřešená budova. „Ta bude sloužit i jako čekárna turistům. Když totiž přišla bouřka, tak se lidé museli porůznu provizorně schovávat,“ uvedl historik znojemského Jihomoravského muzea Jiří Kacetl.

Součástí oprav je také zpřístupnění hradního sklepení a korun hradebních zdí. „Postavíme tam dřevěné ochozy, ze kterých se budou moct návštěvníci pokochat výhledem do údolí řeky Dyje, k Bítovu, do bítovských zátok a také směrem na Chmelnici, kde je vidět oválná dělostřelecká bašta z šestnáctého století,“ popsal představu rekonstrukce Kacetl.

Právě znojemské muzeum hrad Cornštejn přes dvacet let spravuje a má na starosti celou rekonstrukci. „Ta nás bude stát téměř čtyři a půl milionu korun. Opravu financuje Evropská unie z fondů regionálního operačního programu a částečně nám přispěl i jihomoravský kraj,“ dodala Durajková.

Celá rekonstrukce zříceniny potrvá do dubna příštího roku. V závěrečné fázi v Cornštejně přibudou také informační panely, na kterých se budou moci návštěvníci od června dočíst o historii hradu a podívat se, jak Cornštejn vypadal v 16. století, než schátral.

Historik znojemského Jihomoravského muzea Jiří Kacetl o rekonstrukci hradu Cornštejn (zdroj: ČT24)