Letošní sezonu na Baťově kanálu poznamenala malá návštěvnost

Zlín - Zároveň s letními prázdninami skončila i hlavní část sezony na Baťově kanálu. Provozovatelé služeb ji ve srovnání s loňskou rekordní sedmdesátitisícovou návštěvností hodnotí jako výrazně slabší. Zejména její začátek poznamenaný povodněmi znamenal v tržbách miliónové ztráty, které se už nepodařilo dohnat.

V novodobé historii Baťova kanálu má letošní turistická sezona pořadové číslo čtrnáct. Její hlavní část právě končí podobně, jako začala. Déšť a prázdné loďky vyvolávají vzpomínky na květen a červen. Právě od těchto měsíců si podnikatelé slibovali nejvíc, o to větší bylo jejich zklamání.

„Propad v celkových tržbách jsme zaznamenali zhruba dva miliony korun. Jednalo se o tři týdny, kdy byla zvýšená hladina řeky Moravy a tím pádem nebyla možná plavba,“ vysvětlil ředitel o. p. s. Baťův kanál Vojtěch Bártek.

Vojtěch Bártek, ředitel o. p. s. Baťův kanál, o zklamání z letošní sezony (zdroj: ČT24)

Uměle vytvořené části vodní cesty tehdy zůstaly sjízdné a bezpečné – leč nevyužité. Provozovatel přístaviště ve Veselí nad Moravou Lukáš Habarta přitom zrovna otevřel kromě své půjčovny loděk a restaurace i nově postavený penzion. „Letos prostě špatné. I podle počasí teď kolem vlastně vidíte, že prostě neustále prší, takže je to špatné letos celkem,“ posteskl si Habarta. „Museli jsme něco dělat na dluh, něco jsme museli prodat, abychom vůbec tu sezonu nějakým způsobem rozjeli. Prodal jsem i loď, abychom měli do začátku peníze,“ doplnil provozovatel přístaviště ve Spytihněvi na Zlínsku Stanislav Hampala.

Další důvod k nespokojenosti lidí spjatých s Baťovým kanálem představují aktuálně škrtnuté investice do přístavišť ve Spytihněvi, Strážnici a Sudoměřicích. „Samozřejmě vyvineme veškeré úsilí, aby tyto investice proběhly, protože už jsou připravené a protože jsou důležité pro další rozvoj provozu na Baťově kanále,“ prohlásil rozhodně ředitel o. p. s. Baťův kanál Votěch Bártek.

Závěrem aspoň jeden příklad toho, co si podnikatelé naopak nemohou vynachválit. Nově propojené a propagované cyklostezky podél vody přilákaly někdy i celé pelotony cykloturistů. Tržby za občerstvení tak alespoň zmírnily propad v lodní dopravě.

Symbolické zamykání Baťova kanálu se uskuteční začátkem října. Ovšem objednaní zájemci si v případě příznivého počasí budou moci půjčit loď třeba i v listopadu.