„Ptáčata aneb Nejsme žádná béčka“

Brno - Na obrazovkách České televize dnes odstartuje unikátní dokumentární seriál Ptáčata. Mapuje rok života skupinky převážně romských dětí z jedné z brněnských základních škol. Loňská třída 2.B vznikla díky petici rodičů, kteří nechtěli, aby jejich potomci měli za spolužáky Romy. Tato paradoxní situace byla jedním z impulsů pro vznik šestnáctidílného dokumentu, na kterém pracoval nejen štáb brněnského studia ČT, ale z velké části i děti a jejich rodiny.

Samotné děti totiž dostaly do rukou malé kamery, kterými zachycovaly svůj každodenní život. Právě tento materiál tvoří významnou část v každém dílu. Diváci tak budou mít možnost nahlédnout do míst, která jsou pro mnohé do jisté míry exotická. „Budou tam pochopitelně situace jak dojemné, tak i ty, nad nimiž se můžeme zamyslet, zejména co se týká předsudků. A rozhodně nebude chybět ani humor, protože spolupráce s dětmi byla opravdu příjemná a během roku jsme se hodně nasmáli,“ říká autorka projektu, režisérka a scénáristka Kamila Zlatušková.

Autoři projektu se ale nespokojili jen s vykreslováním každodenního života dětí jedné menšiny. Vytvářeli i situace, které byly pro děti nové a nečekané, a sledovali jejich postřehy, reakce a chování. Děti se tak například podívaly do luxusní restaurace, do sídla Senátu, k moři nebo naopak na problematické mostecké sídliště Chanov. I to jsou zážitky, které tvoří 500 hodin nasbíraného obrazového matriálu. Vybírat z něj pro diváky to nejsilnější rozhodně nebylo jednoduché.

„Naše režijní práce nespočívala v tom, že bychom děti do něčeho tlačili, na place se jednalo hlavně o to usměrnit je a zklidnit, pokud bylo potřeba. Opravdová režie začínala spíše ve střižně, kde jsme z toho obrovského množství materiálu, který pořídily jednak děti, jednak samozřejmě my s velkou kamerou a velkým štábem, museli vytáhnout to nejlepší a poskládat to do tvaru, který bude mít smysl, tah na bránu a který bude mít tu strukturu seriálu. To znamená, že díly budou na sebe navazovat a příběhy se budou rozvíjet napříč šestnácti díly,“ říká Ladislav Cmíral, režisér, střihač a výkonný producent projektu.

Šestnácti díly navíc seriál rozhodně neskončí, tvůrci dokumentu budou děti sledovat dlouhodobě. „To nejcennější svědectví o přítomnosti i budoucnosti dětí a jejich rodičů bude v tom, jak se jejich osudy budou vyvíjet. Pro nás bude další klíčový mezník 5. třída, poté puberta a přechod na střední školu,“ dodává Kamila Zlatušková.

První díl dokumentárního seriálu Ptáčata můžete vidět dnes, tedy v pátek 3. září ve 20.55 na programu ČT2.