Do tří let by všechny náhrobky na moravských židovských hřbitovech měly stát

Brno, Pohořelice – Jeden po druhém vstávají židovské hřbitovy na Moravě z trosek a zapomnění. Naposledy se kameníci vrhli na téměř čtyři sta let starý hřbitov v Pohořelicích. I tam ale zatím zvládnou spíše jen základní údržbu – tedy postavit a očistit povalené náhrobky a pevně je usadit v zemi.

Tyto práce mají zajistit, aby chátrání hřbitova nepokračovalo, jedná se proto o boj s časem. „I tady v Pohořelicích vidíme klasickou ukázku poškozeného židovského hřbitova. Povalené pomníky mají často na svědomí i vandalové. My se budeme snažit pomníky upevnit a zčepovat, aby případní ničitelé neměli tak snadnou práci,“ vysvětluje kameník Michal Majzlík.

Upevnění by bylo ještě trvanlivější, kdyby pracovníci mohli použít moderní materiály nebo betonové základy. Památkáři ale u těchto prací trvají na využití pouze původních materiálů.

Oprava židovského hřbitova v Pohořelicích (zdroj: ČT24)

Kameníci mají naopak částečně práci usnadněnou tím, že pohořelický hřbitov leží téměř na rovině. Mohou tak využívat i techniku a snadněji se jim s těžkými náhrobky manipuluje.

Podobné práce nechala Židovská obec provést už například na hřbitovech ve Slavkově nebo v Uherském Ostrohu, další poničená místa odpočinku židovských předků přijdou na řadu později. V dezolátním stavu je například i hřbitov v Bučovicích. „Pokud se nám bude dařit dál získávat dotace, tak naším cílem je, aby všechny náhrobky na Moravě do tří let stály,“ odhaluje smělý plán Jaroslav Klenovský z Židovské obce Brno.

K úplné obnově židovských hřbitovů nejen na jižní Moravě budou muset svými dovednostmi přispět ještě restaurátoři. Na tyto už mnohem nákladnější práce ale zatím chybějí peníze.