Jihomoravský kraj ovládla nová koalice ČSSD s lidovci

Brno - Jihomoravský kraj má nové vedení složené ze zástupců koaličních ČSSD a KDU-ČSL. Zastupitelé dnes novými náměstky hejtmana Michala Haška (ČSSD) zvolili Stanislava Juránka, Václava Horáka (oba KDU-ČSL) a Iva Poláka (ČSSD). Z minulé koalice s ODS funkce zůstala Václavu Božkovi (ČSSD). Kraj měl dosud dva náměstky, nově bude mít čtyři. Podle Haška se to vyplatí.

Hašek má zároveň mandát poslance, jeho dva náměstci Juránek a Božek kandidují do Senátu. Hašek proto v souvislosti s podobou nového krajského vedení mluvil o změně systému práce. „Náměstci budou tvořit grémium hejtmana,“ řekl k tomu Juránek.

ODS opustila sál

Začátek jednání poznamenal odchod členů ODS z jednání. „Chceme, aby byl mandát nové rady zcela jasný. My se volby nezúčastníme,“ vysvětlil šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka.

Nový systém kritizoval předseda jihomoravské ODS a krajský zastupitel Jiří Kadrnka. Podle něj učinil z radních funkcionáře druhé kategorie, protože všechny materiály musí nově předkládat se spolupodpisem konkrétního náměstka. Poškozuje to podle něj demokratický systém samosprávy. Hašek i Juránek to odmítli.

Sociální a křesťanští demokraté si místa v radě rozdělili v poměru šest ku pěti. Nově zvolenými radními se dnes stali Marie Cacková, David Macek a Pavel Balík (všichni KDU-ČSL). Sociálnědemokratickým radním, kteří nastoupili do funkcí už před dvěma lety, posty zůstaly. Z rad kvůli změně poměru odešel jen Jiří Janda (ČSSD), získal ale jinou uvolněnou funkci. Jednu má v novém uspořádání kraje i opoziční ODS, další ČSSD, dvě pak opoziční komunisté.

Občanští demokraté prosazují vznik dalšího uvolněného místa v čele nového výboru pro dopravu a územní plánování. Chtěli by tento post získat. Územnímu plánování v minulosti velela hejtmanova náměstkyně Anna Procházková (ODS), s rozpadem koalice ČSSD s ODS o místo přišla. Hašek dnes vznik nového výboru odmítl. „My tu nejsme jako Jihomoravský kraj od toho, abychom vytvářeli trafiky pro opoziční politiky z ODS,“ uvedl s douškou, že Procházková podle jeho informací dosud práci nemá, ale o místo ji připravil Kadrnka. Hašek ho z rozpadu minulé koalice viní.

Prioritou nové krajské koalice bude podle Haška udržení rozvoje kraje v době hospodářské krize, udržení rozsahu a kvality veřejných služeb v oblasti zdravotnictví, sociální péče, dopravy či školství. „Tohle je koalice chytrých řešení, nikoli hloupých škrtů,“ řekl dnes.