Hradozámecká noc přilákala do Kroměříže tisíc lidí

Kroměříž - Historicky první hradozámecká noc otevřela během včerejšího večera brány hned osmatřiceti českých památek. Unikátní akce umožnila návštěvníkům posoudit, jak historické sály hradů a zámků vypadají po setmění. Tato možnost přilákala do komnat arcibiskupského zámku v Kroměříži tisícovku lidí.

Takovou návštěvu správci nepamatují: „Jsme rádi, že přišlo takové množství lidí. Noční zámek má své kouzlo, člověk má možnost pocítit daleko intenzivněji atmosféru, jakou tyto historické sály ožívaly při různých večerních slavnostech,“ přiblížil ředitel Národního památkového ústavu v Kroměříži Jan Slezák.

Na své si ale na nádvoří arcibiskupského zámku přišli také ti, které historie příliš neoslovuje. Noční prohlídky totiž obohatily vinařské slavnosti. Lidé tak mohli zámeckými sály procházet netradičně se skleničkou v ruce. Víno se na zámku nepilo náhodou, už první majitelé totiž začali s pěstováním vinné révy a výrobou populárního nápoje: „V areálu zámku je sídlo arcibiskupských zámeckých sklepů, kde se dosud vyrábí celorepublikově známé mešní víno,“ vysvětlil třísetletou tradici vína v Kroměříži pořadatel vinařských slavností František Fuksa.

Ředitel oblastního pracoviště NPÚ Jan Slezák k Hradozámecké noci (zdroj: ČT24)

Hradozámecké noci využili správci zámku také k odhalení opravené sochy archanděla Ariela. Svatý totiž v zimě přišel o křídla. Ta nová stála čtvrt milionu korun: „Přímo na sochu se ze střechy zřítil velký kus těžkého sněhu a značně ji poškodil. První odhady byly optimistické, při bližším průzkumu jsme ale zjistili, že socha bude potřebovat intenzivnější zásah. Opravy se tak protáhly na půl roku,“ dodal kastelán arcibiskupského zámku Martin Krčma.

Historicky první hradozámeckou noc pokazilo jen počasí. Slibovaný kulturní program, který měl oživit zámecké nádvoří, se totiž kvůli dešti nekonal.