Komáři se nestáhli ani po ochlazení. Města volají po preventivních postřicích

Jižní Morava - Břeclavsko a Hodonínsko stále trpí nálety komárů – po povodních jejich líheň sice hygienici zlikvidovali, ale koncem srpna tyto oblasti zaplavila nová vlna nepříjemného hmyzu. Situace je teď horší než po povodních. V Hodoníně už zvažují, že by v následujících letech vyčlenili peníze na preventivní postřiky.

Turistika na Hodonínsku a Břeclavsku letos značně utrpěla. Lidé si totiž odtamtud místo pěkných zážitků odvážejí pěkných pár štípanců. Bez repelentu se neobejdou ani teď, kdy už je venku poměrně chladno. „Kvůli srpnovým dešťům se vylíhlo další množství komárů, letos už tedy minimálně třetí generace. Postřiky proti larvám už jsou k ničemu,“ vysvětlil Oldřich Šebesta z hygienické stanice v Břeclavi. Komáři tak lidem otravují život víc než po povodních, kdy se postřiky použily.

Aby se stejná situace už neopakovala, chystá se zastupitelstvo Hodonína projednat možnost, že by město vyčlenilo peníze na preventivní postřik. Zastupitelka Alena Venhodová chce po vzoru Třeboně získat také výjimku pro hubení hmyzu i v chráněných oblastech. Ty se nesmějí postřikovat plošně, protože kromě komárů tam žije také vzácný hmyz a insekticidy by ho zahubily. Hodonínu i dalším městům je připraven pomoci v boji proti komárům také kraj.

Oldřich Šebesta z hygienické stanice v Břeclavi o přemnožených komárech (zdroj: ČT24)