Venkovní teploty klesají. Brněnské teplárny dnes zahájily topnou sezónu

Brno - Studený a deštivý začátek školního roku přinutil nejen školáky změnit šatník. Denní teploty o víkendu klesly k deseti stupňům a ani v nejbližších dnech meteorologové výrazné oteplení neočekávají. Radiátory ve spoustě brněnských domácností se tak poprvé po prázdninách rozehřály.

Brněnské teplárny dnes zahájily topnou sezónu. „K aktivaci topných systémů byla splněna podmínka vyhlášky ministerstva průmyslu. Ta stanovuje, že dodávky tepla mají být zahájeny, pokud průměrná denní teplota venkovního vzduchu poklesne pod 13 °C ve dvou po sobě následujících dnech a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty,“ uvedla mluvčí tepláren Liliana Geisselreiterová. „Výkon zdrojů budeme regulovat podle vývoje venkovních teplot a požadavků odběratelů,“ dodala.

Na jak dlouho se radiátory rozehřejí, to se nedá odhadnout. Září bude podle meteorologů celkově chladné a deštivé. „Ve středu by se mělo lehce oteplit, alespoň na 14 až 15 stupňů Celsia. Toto počasí by mělo vydržet minimálně do příštího pondělí,“ sdělil Mojmír Martan z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Letos se tak slunečného babího léta už pravděpodobně nedočkáme. „O tom, zda se bude muset topit i v dalších dnech, rozhodnou především výkyvy nočních teplot,“ doplnil Martan.

Podle tepláren začala letos topná sezóna ve stejný den jako v roce 2007. I tak je to ale nejčasnější termín, kdy se teplo do domácností dostává. V loňském roce začala sezóna o tři týdny později než nyní - přesně 1. října 2009.