SERIÁL: Albert Fikáček se svou plastovou lodí ztroskotal u Bastie

Itálie – O skálu před přístavem Bastia se rozbila loď Alberta Fikáčka Vichr II. Dobrodruh tak musel předčasně ukončit na Korsice svou plavbu po Středozemním moři. Ta měla mít původně 1850 kilometrů, mořeplavec chtěl doplout z Itálie až do Španělska. Místo toho ale na plastových lahvích urazil „pouhých“ 200 kilometrů. Většina trasy vedla přes širé moře.

Půl roku se věnoval sbírání PET lahví, dva měsíce stavbě lodi, kterou si sám navrhl, a několik hodin jejímu testování na Brněnské přehradě. Sen Alberta Fikáčka proplout Středozemní moře se ale týden po vyplutí utopil, alespoň pro letošní rok, ve vlnách. Motor, který jeho plavidlo poháněl, totiž vypověděl službu.

„Motor nešel. Zkoušel jsem ho opravit, ale vítr mě hnal směrem od Korsiky pryč na moře. Zkusil jsem proto do přístavu vjet na plachty,“ vysvětlil mladý dobrodruh z Brna. „To se mi ale nepodařilo, skončil jsem na skále těsně vedle přístavu.“ Celá loď se rozbila a dvaadvacetiletý Albert tak musel svou cestu, kterou začal několik kilometrů od města Piombino v Itálii, ukončit. 

Albert Fikáček o své plavbě (zdroj: ČT24)

První problém nastal už při sestrojování lodi, kdy mu italští policisté nechtěli povolit na vodu vůbec vyplout. Nakonec se mu to ale podařilo a v neděli večer už Vichr II pod vedením svého kapitána brázdil Středozemní moře.

„Měl jsem sundaný stěžeň, abych nebyl moc vidět ze břehu, protože kolem Piombina je hodně policajtů,“ přiznal Albert Fikáček. Daleko větší strach měl ale z nevyzpytatelného vodního živlu. „Když přišly dvoumetrové vlny, to mi bylo hodně úzko, ale dopadlo to dobře,“ oddechl si.

Odvážný mořeplavec chtěl plout z Itálie přes Korsiku a Sardinii na hranice Tunisu a Alžíru a odtud pak až do Španělska, kde bude od října rok studovat. I když letos pro Alberta Fikáčka výlet na neobvyklém plavidle skončil a domů se musel vrátit stopem, svého plánu pokořit Středozemní moře se student rozhodně vzdát nechce.