Soud řeší případ policisty, kterého při přebírání úplatku zachytily kamery

Brno – Městský soud v Brně se dnes bude opět zabývat případem bývalého cizineckého policisty Zdeňka Dulínka. Ten loni v září požadoval po ukrajinské ženě úplatek za to, že jí prodlouží pobytové vízum.

Ukrajinka Olena Belejová loni na podzim potřebovala prodloužit vízum k pobytu v České republice. Vyřešit problém jí nabídl policista Zdeněk Dulínek, jenže poněkud nestandardním způsobem - řekl si o úplatek patnáct tisíc korun za měsíc legálního pobytu navíc.

Osmadvacetiletá inženýrka ekonomie z Ukrajiny ale kontaktovala pořad Reportéři ČT. Natočila prohlášení, že peníze předá pouze proto, aby bylo dokázáno, že existuje systém získávání víz za úplatu. Skrytá kamera pak předání úplatku patnáct tisíc korun natočila a zkorumpovaného policistu zároveň zadržela Inspekce Policie ČR.

Ze zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku obžalovalo Dulínka v dubnu státní zastupitelství a 18. května případ poprvé projednával Městský soud v Brně. Klíčová svědkyně, která se o Dulínkovo dopadení zasloužila, ale v soudní síni chyběla, kvůli předchozímu vyhoštění musela totiž opustit republiku. „Byla jsem naštvaná, toto se nedělá, to, že tam nebudu, je dobré jen pro něj,“ uvedla tehdy Belejová.

I přes vyhoštění bude mít ale soudce možnost v případě potřeby svědkyni z Ukrajiny předvolat. „Cizinka bude moci před soudem či jiným státním orgánem vypovídat, kdykoliv ji takový státní orgán předvolá nebo když o to sama požádá,“ vysvětlil v prohlášení ředitel brněnské cizinecké policie František Štěpánek.

Zdeněk Dulínek byl od policie propuštěn 26. října 2009, šest dní po svém dopadení. Za výše popsané trestné činy mu hrozí až osm let vězení.