Falešný pošťák v Brně skončil, chytil ho podvedený muž

Brno - Falešný pošťák, který od jara řádil v Brně, včera doúřadoval. Muž rozvážel po celém městě balíčky tzv. na dobírku, přitom byly plné reklamních letáků. Za každý z nich ale od svých obětí inkasoval 2000 korun. Včera se mu trik nepovedl. Poslední z podvedených ho s pomocí městských strážníků chytil. Muži teď hrozí až pět let vězení.

Za půl roku podvedl třicet lidí, vždy se stejným scénářem. Falešný pošťák, který po Brně rozvážel falešné balíčky na dobírku, to včera vyzkoušel v Komárově. Na připravený balíček opsal ze zvonku něčí jméno. Tentokrát třiadvacetiletého Ondřeje. „Dojel nahoru, řekl, že to stojí dva tisíce, že má pro mě balík. Tak jsem ten balík převzal, byl jsem rozespalý po noční směně a v tu chvíli jsem si neuvědomoval, že v podstatě žádná pošta přijít nemá,“ popisuje neobvyklou situaci podvedený muž.

Jakmile krabici otevřel, stejně jako všichni před ním z ní za svých 2000 korun vysypal jenom balík reklamních letáků. Narozdíl od ostatních ale sebral odvahu. „Vyběhl jsem se podívat z okna, říkám si, poštovní auto tady nikde nestojí, tak rychle většinou neodjíždějí. A na konci ulice jsem viděl toho pána, jak rychlou chůzí pokračoval k zastávce MHD. Ještě si sundával košili a schovával ji v igelitce.“

Mladík Ondřej popisuje, jak s pomocí Městské policie odhalil podvodného listonoše (zdroj: ČT24)

Odvážlivec se okamžitě vydal podvodníka hledat. Projel autem nedaleké okolí a nakonec muže skutečně našel. Postával přímo před nedalekou služebnou Městské policie. Během pěti minut měl na rukou pouta a putoval do policejní cely. Pro policii to byl vzácný úlovek. „V současné době je to nezaměstnaný muž, který je původem z Prahy. Kdysi dávno na poště pracoval, takže byl s teorií i praxí doručování zásilek zběžně obeznámen,“ popsal falešného pošťáka Pavel Šváb, mluvčí Policie ČR Brno-město.

Podobných případů se totiž v celém Brně za posledního půl roku stalo několik desítek. Vše působilo velmi reálným dojmem. „Muž spoléhal na okamžik překvapení a určitou naivitu lidí, kteří se vůbec nezamýšlejí nad tím, co přebírají,“ vysvětlil strategii podvodníka Šváb. A poslední podvedený mu dává zapravdu: „Na první pohled člověk nepozná nějaký rozdíl, jestli ten člověk zamýšlí něco špatného nebo jestli jenom nese normální poštu.“

Jednatřicetiletého muže teď vyslýchá policie, za podvod mu hrozí až pět let za mřížemi. Policie ale očekává, že se jí přihlásí ještě více podvedených.