Brněnská Vaňkovka je plná hadů a pavouků. Lidé se jich ale bát nemusí

Brno - Krajty, užovky, zmije i vejcožrouti se v těchto dnech pohybují po brněnské galerii Vaňkovka. Přes 70 exotických a tuzemských živočichů můžou návštěvníci galerie zhlédnout ve speciálně upravených teráriích. Hadi i terária pocházejí z Německa, odkud je do Brna přivezl jejich majitel Michael Ricker.

„Fuuuuj, to je ale chlupatá příšera,“ vykřikl dnes ve Vaňkovce čtyřletý Petr. Podobných výkřiků si exotická zvířata na svou adresu v těchto dnech v galerii poslechnou hodně nejen od dětí, ale i od dospělých. Přesto je výstava hadů, pavouků a jiných exotických živočichů momentálně jednou z nejžádanějších akcí v centru Brna. Přes mraky lidí není na hady vyhřívající se na umělém slunci za sklem téměř vidět.

Druhy exotických živočichů do Brna přicestovaly o víkendu ve speciálních teráriích. S nimi přijel také jejich majitel Michael Ricker, který na ně dohlíží a odpovídá na neustálé dotazy okolojdoucích lidí. „Od doby, kdy jsem se naučil číst, tak jsem se zajímal o hady. Prvního hada jsem dostal, když mi bylo 18,“ vzpomíná na své začátky třicetiletý německý chovatel.

Michael Ricker o chovu hadů (zdroj: ČT24)

„Jestli chcete chovat hada, tak je nejdůležitější věk, čas a peníze,“ shrnul ve zkratce svoji vášeň Ricker. I když on hady miluje, oni k němu nic necítí. „Hadi si neumí vytvořit citový vztah k člověku, i když to tak může vypadat,“ řekl zkušený chovatel. I díky tomu ho možná jeden z nich před čtyřmi lety kousnul a vpustil do něj jed. Z následků se pak dostával několik týdnů.

Exotická výstava ve Vaňkovce potrvá až do soboty 11. září, kdy se všichni živočichové i s terárii budou muset znovu sbalit a vrátit se do Německa.