Spory o střechu dále zdržují opravu hradeb

Znojmo - Už tři čtvrtě roku opravuje Znojmo své středověké hradby a vytváří kolem nich klidovou zónu. Dokončení oprav ale nebude hned. Město se totiž stále nedohodlo s památkáři na podobě střechy pro středověkou věž, která je součástí hradeb.

Práce na upravení znojemských městských hradeb pokračují mílovými kroky. Po staré stolárně, která oblast ještě před dvěma a půl lety hyzdila, nezbylo ani památky. Začínají se rýsovat schody, posezení i průchody do centra města. Jediné, čeho se dělníci ještě ani nedotkli, je gotická hranolová věž.

Město a památkáři se pořád nemůžou shodnout, jak má vypadat její střecha. A to už město vypracovalo několik variant svého návrhu. Památkáři je ale zatím vždy odmítli. „Poslední dva roky říkáme pořád totéž. Střecha ano, ale ne taková historizující, jakou navrhuje město,“ řekl k tomu Petr Kroupa, ředitel Národního památkového ústavu v Brně.

Opravu hradeb ve Znojmě provázejí komplikace (zdroj: ČT24)

„Nesmí to být žádná napodobenina,“ dodal Kroupa. „Špatně je na tom ta faleš, protože gotika - už je to několik století zpátky, co nás opustila, a už se nikdy nevrátí. Takže v zásadě se nechceme vracet ke tvaru, který by kopíroval nějaký středověký stav.“

To je ale přesně to, co Znojmo chce. V projektech k opravě věže se drží historických zobrazení města. Moderní střechu, jakou navrhují památkáři, radnice odmítá. Gotickou věž by podle ní měla završit napodobenina gotické střechy. I proto zatím od úřadů získala k zahájení přestavby jen částečný souhlas. Odbor kultury, školství a památkové péče vydal závazné stanovisko jen pro tu část stavby, na které se město a památkáři dohodli.

„Je tedy povolena rekonstrukce věže s výstavbou vnitřního schodiště až po ochoz. V jakém tvaru má být věž zastřešena nad ochozem, k tomu má být ještě vypracován jeden variantní návrh,“ vysvětlil znojemský radní Jiří Kacetl (ODS).

Město se historizující střechy nechce vzdát, na věži chce totiž předvádět, jak ve středověku stavby vypadaly. Z vrcholu věže pak chce návštěvníkům poskytnout rozhled, jaký měli dávní ochránci Znojma. K tomu ale podle památkářů věž sloužit nemá. „Dělají to fantasticky pomůcky jako jsou obrázkové knížky, nějaká rekonstrukce typu maketa velikosti 1 metru, to je ideální. Lidé se na to podívají, budou spokojení. Ale abychom dělali nějakou rekonstrukci 1:1, to ne,“ odmítl razantně Kroupa.

Památkářům se nelíbí ani zastřešení nedaleké Vlkovy věže. Ani to podle nich nemá s historií nic společného, bylo vytvořeno v 19. století na tehdejší vlně pseudogotického stylu. S tím už dnes památkáři nic nenadělají. Naopak plány na přestavbu nové věže napadli u krajského úřadu. Radnice i památkáři přesto doufají, že se co nejdříve dohodnou a že nejpozději do konce roku bude práce na obnově věže moct začít.

Vydáno pod