Soud se začal zabývat fackou, kterou na mítinku dostal Bohuslav Sobotka

Brno – Lídra jihomoravské ČSSD Bohuslava Sobotku chtěl prý Miroslav Dvořák jen pokárat políčkem za špatný výkon funkce. Místo toho mu uštědřil pořádnou ránu pěstí, po které se politik nechal převézt do nemocnice. Ačkoli byl osmačtyřicetiletý útočník dva dny po incidentu propuštěn z policejní cely, celý případ tím pro něj rozhodně neskončil. Soud se dnes zabýval výslechem svědků, samotného Sobotku ale vyslechnout nemohl. Ten se totiž k k soudu nedostavil. Soudce odročil jednání na 14. října, kdy by měl padnout rozsudek.

Na předvolebním mítinku ČSSD 5. května v brněnských Žabovřeskách se objevil opilý Miroslav Dvořák. Zamířil si to přímo k místopředsedovi Bohuslavu Sobotkovi a zaútočil na něj. Šokovaný Sobotka, který utržil ránu pěstí, si stěžoval na silnou bolest hlavy. Sanitka ho proto převezla do péče zdravotníků, odkud byl další den propuštěn k domácímu léčení.

Reakce Miroslava Dvořáka

„Nesouhlasím s obžalobou tak, jak byla podána. V afektu a pod vlivem alkoholu jsem políček uštědřil a jsem ochoten nést za to plnou odpovědnost. Dál nebudu vypovídat, ani odpovídat na otázky.“

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Důvodem Dvořákova činu byla podle policejního ředitele Tomáše Kužela nespokojenost s projednáváním stížností na deregulace nájemného, které podal na Sobotku, když byl ministrem financí. V době útoku na mítinku byl muž opilý - měl 1,88 promile alkoholu.

Protože se prokázalo, že jeho čin byl úmyslný, hrozí útočníkovi na návrh státního zástupce až šestileté vězení za trestný čin násilí proti úřední osobě. Kromě toho byl obviněn také z výtržnictví. To jeho obhájce Miloslav Petržela označil za politickou přeháňku a hysterii.

Sám Sobotka se ale dnešního jednání nezúčastní. „Máme dnes jednání rozpočtového výboru v Praze, budu tedy plnit své povinnosti a u soudu nebudu,“ sdělil politik v SMS zprávě České televizi.

Vydáno pod