Brno připravuje nová pravidla pro taxikáře

Brno - V Brně se chystají nová pravidla pro taxislužby. Městské zastupitelstvo schválilio vyhlášku, která jejich provoz upravuje mnohem podrobněji než dosavadní, pět let staré nařízení. Vyhláška má zvednout úroveň taxislužby v Brně a ukončit spory taxikářů. V Brně je asi 500 taxikářů, kteří dosud mohli stát jen na dvou oficiálních místech u hlavního nádraží a na Malinovského náměstí.

Magistrát teď chce taxikářům vyhradit dalších zhruba patnáct míst. „Budou k dispozici bezúplatně, ale pro všechny, kteří mají licenci na území města Brna,“ řekl vedoucí odboru dopravy brněnského magistrátu Vladimír Bielko.

Taxikáři budou na těchto místech muset dodržovat městem stanovená pravidla. Podle Bielka filosofie spočívá v pozvednutí úrovně taxislužby v Brně. Pokutu budou moci dostat například, když odmítnou zákazníka odvést na krátkou vzdálenost, pojedou záměrně delší trasou nebo budou nevhodně oblečeni.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Změnu vyhlášky odstartovala takzvaná válka taxikářů kvůli čtyřem stanovištím u hlavního nádraží. Ty si chtěla od města pronajmout firma CityTaxi Kamila Pochylého, proti se ale postavili takzvaní volní taxikáři. CityTaxi si nakonec zaplatilo jiná místa přímo naproti vstupu k hlavnímu nádraží. Ostatní taxikáři ale přesto úplně spokojení nejsou. Podle nich jim firma ubírá až 50 procent tržeb.

Konec sporu taxikářů něco přinese i běžným řidičům, kteří zatím museli za parkování před brněnským hlavním nádražím platit. Došlo tam ke zrušení parkovacího automatu.

Nová vyhláška, která bude platit od 1. ledna má spory uklidnit a poskytnout taxikářům dostatek takzvaných štaflů.

Vydáno pod