Referendum rozhodlo: Heršpice a Přízřenice patří k Brnu

Brno - Ve třech volebních místnostech v Brně se rozhodlo o tom, že městské části Dolní Heršpice a Přízřenice zůstanou součástmi Brna. Kdyby lidé dnes v referendu neodmítli jejich odtržení, zmenšilo by se Brno poprvé v dějinách. Pro odtržení hlasovalo 353 voličů. Pro osamostatnění to nestačilo, krok by musela schválit nadpoloviční většina lidí zapsaných ve voličských seznamech, což je minimálně 445 voličů. Proti odtržení hlasovalo při účasti 69 procent voličů 249 lidí.

Mluvčí sdružení Samostatný jih Pavel Reich bezprostředně po oznámení výsledků novinářům řekl, že výsledky považuje za jasný signál, že by obě části měly získat samostatnost alespoň uvnitř Brna. O možnosti vzniku městské části Dolní Heršpice-Přízřenice mluvil tento týden na setkání s obyvateli primátor Roman Onderka (ČSSD), diskusi by však chtěl zahájit až za dva roky.

Primátor sliboval: Necitlivá výstavba přestane

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

Zdeněk Rotrekl, předseda komise:

„Účast je opravdu vysoká. Myslím, že taková tady ještě při volbách nebyla.“

Referendum iniciovalo právě občanské sdružení Samostatný jih, které sesbíralo potřebný počet podpisů. Impulzem pro aktivitu byla výstavba, jíž investor chystal na takzvané Slunné louce. Místní nesouhlasili s tím, že by v sousedství rodinných domů měly vyrůst mnohapatrové bytové domy. Kritizovali i územní plán, který umožňuje intenzivní bytovou i průmyslovou výstavbu.

Obyvatele se od hlasování pro odtržení snažil tento týden odradit primátor Onderka. Na diskusi v tělocvičně slíbil změnu územního plánu, směnu pozemku na Slunné louce, který by získalo od investora město, stavbu obchvatu i investice do školství. Obě části Brna prý získají víc, když zůstanou součástí města, neboť na potřebné investice včetně obchvatu by podle něj neměly.

Obecní referendum o odtržení Dolních Heršpic a Přízřenic od Brna
Zdroj: ČT24
Vydáno pod