Luhačovice vyčistí přehradu. Za sto milionů

Luhačovice - Přehrada u Luhačovic má za sebou další sezónu. A stejně jako v minulých letech neúspěšnou. Dříve oblíbený cíl rekreantů totiž bojuje s přemnoženými sinicemi. A do brčálově zelené vody se lidem moc nechce. Sinice každoročně zlikvidují letní sezónu, protože koupání je v takové vodě opravdu životu nebezpečné. Proto se již za týden začne s jejím čištěním.

Nejen ona, ale také místní obyvatelé proto netrpělivě očekávají plánované čištění jedné z největších vodních nádrží zlínského kraje. A to se blíží: „Už dvacátého září začneme s postupným odpouštěním vody, aby do konce měsíce byla přehrada prázdná a mohli jsme ji předat stavební firmě, která provede její odbahnění,“ přibližuje příští osud přehrady předseda luhačovického rybářského svazu Jiří Pecha. Věří, že čistá voda přinese regionu návštěvnost, na kterou v Luhačovicích bývali v letních měsících zvyklí.

Jiřina Janíková si dodnes vybaví desítky metrů dlouhé fronty na párek nebo na zmrzlinu: „Přehrada bývala plná lidí, rekreanti si na břehu stavěli stany, silnice podél vody byly plné aut. Na přehradu jsme vyráželi hned ráno, protože po obědě už nebylo kde si rozložit deku,“ vzpomíná obyvatelka Pozlovic.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Staré časy ale mohou znovu ožít, a to už příští léto. Vodohospodáři slibují, že do té doby bude přehrada vyčištěna. Poslední tečkou za starou přehradou se staly tradiční rybářské závody, vůbec největší v republice: „Máme tu dvoumetrové sumce, trofejní ryby větší než sedmdesát centimetrů, váhu některých kaprů odhadujeme přes dvacet kilogramů,“ uvádí Pecha. Vzhledem k tomu, že přehrada získá po vyčištění status nádrže s pitnou vodou, soustředí se rybáři v Luhačovicích  v příštích letech hlavně na chov dravých ryb, především štiky.

Účet za vyčištění přehrady odhadlo Povodí Moravy na více než 100 milionů korun. Projekt počítá s tím, že z nádrže odjede na třicet tisíc tater plných sedimentů.