V Brně začal strojírenský veletrh, ukazuje na konec krize

Brno – V Brně dnes začal v pořadí 52. ročník Mezinárodního srojírenského veletrhu. Organizátoři ho letos poprvé propojili s technologickými veletrhy a jedná se tak o vůbec největší výstavní akci ve střední Evropě. Na ploše brněnského výstaviště se prezentuje asi 1 600 firem z celkem 26 zemí. Hned na úvod akci navštívili ministři průmyslu a obchodu Martin Kocourek a práce Jaromír Drábek. Podle Drábka letošní velký zájem vystavovatelů ukazuje na konec hospodářských těžkostí a ekonomické oživení.

Po loňském propadu účastníků způsobeném hospodářskou krizí se veletrh letos opět vzmáhá. „Firmy začínají hledat, jakým způsobem po tom špatném období minulých let rozvinout svoje aktivity. To je důkaz, že přicházíme do období, které by mohlo být lepší,“ řekl dnes Drábek

Zhruba třetina firem, které letos v Brně představí svou produkci, pochází ze zahraničí. Hlavní partnerskou zemí veletrhu je Rakousko. Ve speciálním pavilonu se představuje padesát tamních podniků.

S průmyslníky bude diskutovat i premiér Petr Nečas

V den zahájení strojírenského veletrhu se taky tradičně koná Sněm Svazu průmyslu a dopravy ČR. Nejvýznamnější představitelé českýcho průmyslu na něm diskutovali se členy vlády v čele s premiérem Petrem Nečasem.

Prezident svazu průmyslu Jaroslav Míl na sněmu vyjmenoval hned několik bolavých míst české ekonomiky, které trápí tuzemské výrobní podniky. Vláda by podlě něj měla zatočit především s bující korupcí, která podvazuje tuzemský hospodářský růst a zaměřit se na reformu státní správy, systému vzdělávání, podporu vědy a výzkumu a také rozvoj energetiky. „Kroky, které jsou teď realizovány, by měly být první etapou změn a mají naši plnou podporu. O co jsme menší, o to výkonnější a flexibilnější přece musíme být,“ zdůraznil Míl.

Organizátoři o veletrhu

Ředitel veletrhu Jiří Rousek: „Je to přání vystavovatelů prezentovat se společně. Vznikne synergický efekt, který bude zajímavý pro všechny účastníky.“

Generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš: „Veletrh je vyprodaný. Loni některé haly nebyly obsazené, letos jsou obsazené všechny včetně nového pavilonu P.“

Mezinárodní strojírenský veletrh potrvá od 13. do 17. září. Jedním z významných témat veletrhu bude například středeční konference týkající se dostavby jaderné elektrárny Temelín. Na ní se představí jednotliví uchazeči tendru, kteří mají ukázat, co nabízí českým firmám.