Univerzita Tomáše Bati láká armádu do Uherského Hradiště

Uherské Hradiště - Půlmiliardový projekt moderního technologického parku v Uherském Hradišti je definitivně mrtev, na svět ale přichází projekt nový, mnohem střízlivější. Univerzita Tomáše Bati dnes nabídla spolupráci ministru obrany Alexandru Vondrovi. Na fakultě krizového řízení by chtěla připravovat armádní specialisty pro zvládání přírodních katastrof.

Univerzita přišla se zcela novým konceptem a projekt hi-tech parku, nových laboratoří a rezidenční čtvrti, který zlomil vaz bývalému rektorovi Ignáci Hozovi, dnes definitivně pohřbila. „Na ministerstvo průmyslu a obchodu jsme dali písemnou žádost o odstoupení a vrácení dotace,“ řekl zastupující prorektor Vojtěch Křesálek.

Nově chce univerzita rozjet spolupráci krizové fakulty s armádou a přímo v bývalých kasárnách. O této alternativě ve Zlíně jednali s ministrem obrany Alexandrem Vondrou. Ten po hodinovém jednání potvrdil, že šance fakulty jsou slušné.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Armáda totiž stále častěji likviduje povodně a jiné katastrofy a bojuje s terorismem – a právě to fakulta vyučuje. Už teď její specialisté během minuty spočítají, co by v Uherském Hradišti způsobil únik tuny čpavku do vzduchu. „To by například znamenalo evakuaci do vzdálenosti 896 metrů od místa úniku,“ uvedl Jaroslav Tupý, ředitel Ústavu krizového řízení Univerzity Tomáše Bati.

Ve hře je model, který počítá s tím, že se vojenské obory budou nadále vyučovat na Univerzitě obrany, zbytek by se přesunul do Uherského Hradiště. „Ten společensko-vědní a technicko-přírodovědný základ tato fakulta nabídnout může,“ dodal zastupující prorektor Křesálek.

Nezbytné zázemí by mohl poskytnou areál kasáren. „V areálu kasáren se nabízí místo na dostavbu celého komplexu,“ potvrdil starosta Uherského Hradiště Libor Karásek (ODS).

Na novém projektu aktuálně pracují univerzitní specialisté. Reakci armády odtajní až v příštím roce takzvaná Bílá kniha, její součástí totiž bude i další koncepce vojenského školství.