V centru Brna vznikl prostor pro nezávislá divadla

Brno - V Brně vznikla scéna pro nezávislé divadelní soubory bez stálého působiště. Ty už několik let volají po podpoře města, protože na rozdíl od ostatních divadel nedostávají od Brna žádné pravidelné dotace. Nyní mohou hrát v bývalém G-studiu na Kounicově ulici. Prostor nazvali jeho tvůrci Stadion a jeho domovským souborem bude divadlo Buranteatr.

Kromě toho nabídne dům filmový klub, koncerty a „hospodu s umělecky nezávislým šmrncem“, zveřejnil dnes v tiskové zprávě zakladatel a šéf nové scény Tomáš Kadlec.

„Prostor, kde by mohly soubory fungující bez stálých dotací hrát a setkávat se, podle mě v Brně chybí,“ vysvětlil. Prostory, jako je divadlo Reduta nebo Centrum experimentálního divadla, které otevřenost deklarovaly, se podle něj časem uzavřely. Stadion vznikl jako neziskové místo. Má nabídnout umělcům možnost volné tvorby.

Na novou sezonu v nových prostorách se připravuje i Buranteatr, nejmenší brněnské pravidelně hrající divadlo. Uplynulé dva roky hrálo v knižním paláci na nároží České a Joštovy ulice. Kvůli rozvoji knihkupectví však prostory muselo opustit. Nové útočiště našlo na Stadionu.

Na nadcházející sezonu připravuje 4 původní premiéry. Sezonu tvůrci nazvali titulem „Klasika???“. Titul má vyjádřit, že se budou věnovat i osvědčeným divadelním kusům, letos například Moliérovu Misantropovi, ale nově. „Chceme zachovat děj Moliérovy hry i její situace, konkrétní text však bude vznikat přímo na zkouškách,“ uvedl režisér inscenace Michal Zetel. Misantrop v podání Buranteatru se bude odehrávat v současnosti na teambuildingovém víkendu renomované firmy.

„Zajímá mě téma člověka, který svou vlastní nejistotu ze světa a strach z lidí mění v přesvědčení, že svět je zkažený,“ uvedl Zetel. Mezi chystané premiéry zařadili divadelníci ještě dramatizaci novely Horace McCoye Koně se přece střílejí, Ibsenovu Hedu Gablerovou a autorskou inscenaci o osudu katolického kněze a politického vězně 50. let Antonína Huvara. Buranteatr vznikl v roce 2005. Od té doby uvedl 17 vlastních inscenací.

Vydáno pod