Pokuta pro Zlín byla výrazně snížena

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) snížil na 800 tisíc Kč pokutu pro město Zlín za pochybení u série veřejných zakázek v celkové hodnotě 421 milionů korun. Původně úřad udělil Zlínu rekordní pokutu tři miliony, tu ale zrušil Krajský soud v Brně.

Krajský soud v Brně úřadu vytýkal, že při rozhodování o výši pokuty vycházel z prostého součtu hodnot všech dotyčných zakázek. Podle soudu ale měl ÚOHS vycházet pouze z největší zakázky ze všech a ty ostatní pouze zohlednit. Názorem soudů se ÚOHS musel řídit, a sankci proto výrazně snížil. Prvostupňové rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad.

„Město dostalo pokutu před třemi lety za balík veřejných zakázek za dobu tří let. Největší z nich se týkala rekonstrukce školy, stavby domu s pečovatelskou službou a výstavby Zoologické zahrady Lešná,“ uvedl místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký.

Město například v několika případech vybíralo firmy losováním, nepřizvalo k tomu notáře a byli přítomni pouze zástupci Zlína. Takový způsob losování ale podle soudů není transparentní. Zadavatel zakázky může k losování přistoupit, musí ho ale provést transparentně, za což se losování za „zavřenými“ dveřmi podle soudu považovat nedá.

Za netransparentní způsob losování při veřejné zakázce dostal v roce 2007 pokutu půl milionu korun i karlovarský magistrát. Oprávněnost i výši sankce letos v lednu potvrdil i Krajský soud v Brně. Karlovy Vary chtěly losováním omezit počet zájemců o zakázku na pět, při mediálně známé „karlovarské losovačce“ ale losující muž vytáhl první tří lístky během pár sekund, čtvrtého a pátého vždy až po půl minutě.

Vydáno pod