Na problémové domy v centru Brna dohlížejí domovníci

Brno - Městská část Brno-střed uvádí v život další nápad, jak umravnit problémové obyvatele v centru města. V domech takzvaného brněnského Bronxu radnice zavedla domovníky. Lidé, kteří většinou v domě už delší dobu žijí, se mají starat o pořádek, vykonávat drobné údržbářské práce a hlídat problémové spolubydlící. Město si od tohoto projektu slibuje efektivnější služby a úsporu peněz investovaných do sociálně vyloučené oblasti.

Pan Josef Kraus bydlí v brněnské Příční ulici už několik let. Nepořádek a špína  v městském domě, kde společně s ním má pronajatý byt dalších dvacet většinou romských rodin, mu byly už delší dobu trnem v patě. Proto s radostí uvítal nabídku města, aby se o pořádek staral. „Hlavně se musím starat o to, aby tady všechno fungovalo. Spravuji osvětlení na chodbách, uklízím kolem popelnic i na dvoře a starám se o pořádek ve společných prostorech,“ popsal náplň své práce Josef Kraus.

Většinu z toho dělal už dříve. Mezi obyvateli v domě má totiž respekt a každého z nich osobně zná. Když má nějaká rodina před vchodem nepořádek, většinou stačí, aby ji na to upozornil. Na konci každého měsíce musí pak předat výkaz prací, které v domě provedl. Kromě toho také pracovníci úřadu pravidelně budovy kontrolují a snaží se vyřešit problémy, na které je domovník upozorní. Díky němu se tak úředníci například rychleji než doposud dozví, kdo odebírá načerno elektřinu nebo že se do domu nastěhovali další neohlášení obyvatelé.

Marie Hanáková z radnice Brno-střed o nápadu s domovníky (zdroj: ČT24)

„My si slibujeme zlepšení správy toho domu a zlepšení kontroly takzvaných nepřizpůsobivých obyvatel, kteří v těch domech bohužel bydlí,“ vysvětlil důvody vzniku projektu starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka (ODS).

Domovníků ještě přibude, nejméně dvacet

Paradoxně za první republiky bylo okolí ulic Bratislavské a Francouzské považováno za výkladní skříň města a domovníci byli běžnou součástí honosných budov, ovšem jako známka luxusu. V současné době mají nově zřizovaní domovníci pomoci této části města zbavit se nálepky místa, do kterého nikdo nechce a ve kterém nemají starousedlíci možnost své byty prodat a odstěhovat se pryč.

Od začátku října by do funkce domovníka mělo nastoupit dalších dvacet Brňanů. A pokud se jejich služby osvědčí, chce městská část zavést domovníky ve všech problémových domech.

Vydáno pod