Kněžpolským ničí život průmyslová zóna

Kněžpole - Velké útrapy zažívají obyvatelé Kněžpole na Uherskohradišťsku. S rozšířením tamní průmyslové zóny vjíždí do obce desítky kamionů a nákladních aut denně. Pod tíhou mnohatunových kolosů praská silnice, odnáší to kanály, obrubníky, ale hlavně místní obyvatelé. Pohár trpělivosti přetekl, volají směrem k radnici. Kněžpole byla podle nich obec, kam se lidé stěhovali za klidem. Teď je vše jinak.

„Kněžpole leží mimo hlavní tah, a proto sem zajížděli jen místní, s rozšířením průmyslové zóny, do které míří těžká doprava, vzalo klidné prostředí za své,“ uvedl jeden ze starousedlíků Zdeněk Uherek.

Na nejslabší článek obce upozornili nespokojení obyvatelé starostu peticí, pod kterou se podepsalo jednadvacet lidí. Jednou z nich je také Naďa Slavíková. Její dům stojí přímo u rušné křižovatky. Otevřít okno do ulice podle ní znamená hazardovat se zdravím. „Často se nám před domem střetnou dva kamióny. Aby se v křižovatce stočili, musí jeden z nich zabrzdit. V ten moment jdou všechny výfukové plyny rovnou do domu,“ popisuje situaci Slavíková. „Když potřebuji vyvětrat, vstávám v pět ráno, kdy ještě auta nejezdí,“ dodává.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Některé domy navíc začaly praskat. Jejich majitelé spatřují vinu právě v nákladní dopravě, která statiku domů narušuje. Starosta obce Zdeněk Gajdošík (nez.) vidí příčinu v nedávných povodních: „Frekventovaná doprava svůj vliv na popraskané fasády určitě mít může, ale hlavním viníkem je v tomto případě spodní voda, která tady hodně kolísá. Jednou je vysoko, pak ze dne na den klesne, a domy proto stále sedají,“ vysvětluje Gajdošík.

Podle dvacítky nespokojených obyvatel ale starosta problém podceňuje. Ten se však hájí. „Řešení už má zastupitelstvo delší dobu na stole. Nechali jsme si vypracovat nový územní plán, který řeší problém frekventované nákladní dopravy obchvatem,“ tvrdí Gajdošík.

Břímě kamionové dopravy ale nový územní plán neřeší úplně, jen auta odvádí do jiné části obce. „Navrhovaný obchvat sice prochází místy, kde leží dnes jen pole, v budoucnu je ale v této lokalitě plánována výstavba rodinných domků,“ argumentuje Uherek při pohledu na územní plány obce. Obchvat by navíc protnul soukromé pozemky, což se jejich majitelům nelíbí. Hned šest z nich proto dalo stavbě červenou.

Starosta Gajdošík mluví o předvolebním boji, jeden z iniciátorů petice Zdeněk Uherek je totiž kandidátem v říjnových komunálních volbách. „Je nám jedno, kdo je nebo bude starostou, chceme jen, aby hájil zájmy občanů a pomáhal řešit jejich problémy,“ uzavírá Slavíková.

Problém kamiónů v Kněžpoli je ale vzhledem k nedostatku obecních peněz a nevyřešeným majetkoprávním vztahům zřejmě v nedohlednu.