Jazzová šňůra ve Staré Pekárně začala

Brno - Komorní brněnský klub Stará Pekárna se stal už potřinácté dějištěm festivalu Jazz Brno. Čtyřměsíční muzikantská šňůra nabízí devětadvacet koncertů. Letošní dramaturgie myslela především na mladá tělesa. Jako první naladila publikum na jazzovou notu plzeňská pětičlenná skupina Jazz Mistake. Ta za svou sedmiletou éru na sebe už několikrát výrazně upozornila nejen na naší klubové scéně, ale i v zahraničí. Poté co se kapela zaměřila na vlastní tvorbu  a pracuje na druhé desce, začala o ní kritika mluvit jako o čerstvém větru na české jazzové scéně.

„Velkým překvapením jak pro nás, tak pro publikum je náš bývalý saxofonista, který zasedl za bicí. Navíc začínáme hrát věci z připravované desky, která se blíží modernímu jazzu. Jsme rádi, že si můžeme na Jazzu Brno zahrát, protože je zde přehlídka velmi kvalitních skupin a my jsme rádi, že mezi ně patříme. Představí se zde i hodně našich spolužáků z konzervatoře, tak to je super,“ říká kapelník Jazz Mistake Ivan Habernal.

Los Quemados, Bluff Note, Martin Brunner Trio, Plan B nebo Sixin patří k dalším tahákům Jazzu Brno z české produkce.

„Přijedou i zahraniční hvězdy, jako například bluesman ze Slovinska, saxofonista ze Skotska, dánský kontrabasista, a vrcholem budou v listopadu dvě francouzské kapely. Festivalem se tak bude prolínat klasický jazz, latin jazz, fusion, funky, jazzrock nebo soul. Navíc jsme letos  dali velký prostor mladým jazzovým vokalistkám,“ dodává organizátor festivalu Jiří Švéda.

Jazz Brno má v klubu Stará Pekárna přesně vymezený  hrací ferman. Festivalu budou patřit úterky a neděle. Poslední koncert se zde odehraje 14. prosince. Pro milovníky jazzu je přichystáno i zvýhodněné vstupné v podobě nejrůznějších permanentek. Podrobný program festivalu najdete na stránkách Staré pekárny.