Vesnice roku skončila v exekuci. Musela prodat i obecní traktor

Terezín (Hodonínsko) - Místo nabídnutí pomocné ruky udělal Jihomoravský kraj ze zadlužené obce odstrašující příklad. Terezín na Hodonínsku má na svém kontě dvanáctimilionový dluh, obec je v exekuci a má obstavený majetek. Může si za to sama, naznali krajští úředníci. A pro starosty chce uspořádat školení, aby nespadli do podobné dluhové pasti.

Před třemi lety byla obec Terezín na Hodonínsku výstavní vesnicí Jihomoravského kraje. Dnes tam má ale exekutor už vyšlapané cestičky. Vesnice roku 2007 totiž dluží jedné stavební firmě čtyři její celoroční rozpočty, tedy přes 12 milionů korun.

Od měsíce dubna je Terezín v exekuci, to znamená, že má obstavený majetek a zablokované účty. Radnice nemá na výplaty mezd, sociální ani zdravotní poplatky svých zaměstnanců. Do měsíce ale prý radnice velkou část peněz splatí.

Starostka Terezína Miroslava Vykydalová o tom, jak obec splatí dluhy (zdroj: ČT24)

„Ministerstvo financí nám půjčilo 8 milionů jako finanční návratnou výpomoc a zbylou částku dáváme dohromady prodejem obecních pozemků,“ nastínila řešení starostka Terezína Miroslava Vykydalová.

Smrtící rána: rozhodčí doložka

Za problémy Terezína stojí nedokončená půdní vestavba nad radnicí. Kvůli tomu, že se krátce po vyhlášení Terezína obcí roku rozpadlo zastupitelstvo, nedostala stavební firma rok zaplaceno. Obec sice svůj dluh loni uhradila, ale starostka podepsala stavební firmě z nevědomosti takzvanou rozhodčí doložku.

Ta firmě umožnila, aby se na začátku tohoto roku přihlásila ještě o penále - přes 10 milionů korun. „Chyba se stala v podpisu rozhodčí doložky, o které jsme ale v té chvíli nevěděli, co to znamená. Na můj dotaz, co to je, bylo řečeno, že je to výhodné pro nás, že to znamená, že nebude celý problém řešený u soudu. Tak jsem jim ještě poděkovala a podepsala,“ vysvětluje starostka Vykydalová.

V tuto chvíli obci zbývá najít z původně dvanáctimilionové částky posledních 750 tisíc korun. Radnice doufala, že jí pomůže kraj - jenže odpověď byla výchovná: „Není možné, aby Jihomoravský kraj sanoval problémy obcí, které si způsobily svým nezodpovědným jednáním samy,“ sdělil předseda finančního výboru JMK Zdeněk Dufek.

Radnice tak zřejmě bude muset prodat i malý traktor a především šetřit na svých nákladech. Starostka i místostarosta si budou muset najít hlavní práci a většina zaměstnanců bude na polovičním úvazku. Krajský úřad zase po zkušenostech Terezína hodlá pro starosty zařídit školení, aby je upozornil na to, která rizika jim při podepisování smluv hrozí.

Vydáno pod